Podle Ladislava Friedricha, ředitele Svazu zdravotních pojišťoven, měly pojišťovny v říjnu na účtech pro účely úhrady zdravotní péče 8,75 miliardy korun, což stačí na zdravotní péči na osm dní. Foto: TC

Pojišťovny odmítají plán ministra hledat peníze v jejich fondech

Zdravotní pojišťovny nesouhlasí s plánem ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka (ČSSD) hledat finance pro splnění priorit ministerstva ve fondech pojišťoven. Podle prezidenta Svazu zdravotních pojišťoven ČR Ladislava Friedricha nemají pojišťovny na svých účtech zbytečné zůstatky. Například letos v říjnu podle něj měly na úhradu zdravotní péče na účtech peníze na osm dní. Skepticky se k plánu ministra vyjadřuje i předseda správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Jiří Běhounek (za ČSSD).

 

Ludvík o hledání zdrojů na účtech pojišťoven už dříve mluvil v souvislosti se snahou prosadit mimo jiné nižší roční ochranné limity doplatků na léky pro děti a seniory, což by stálo asi půl miliardy korun ročně. Předložit chce rovněž návrh na pravidelnou valorizaci plateb za státní pojištěnce, který připravil jeho předchůdce Svatopluk Němeček (ČSSD) a vyžádal by si další výdaje navíc. Umožnit chce i vyšší příplatky pro zdravotní sestry, na což chce najít peníze v resortu.

„Musíme se podívat, jaké jsou zůstatky na těch fondech a nakolik se používají. Máte tam nějaký objem a je otázka, jestli není zbytečně vysoký,“ řekl ČTK Ludvík. Na dotaz, kterých fondů by se to mělo týkat, řekl: „Máte rezervní fond, fondy prevence a několik dalších fondů. Musíme se podívat, jestli je ten objem, který tam dnes leží, efektivně využívaný, jestli tam náhodou neleží moc dlouho a jestli leží, tak to musíme mobilizovat.“

Svaz zdravotních pojišťoven, který zastupuje všech šest zaměstnaneckých pojišťoven, sleduje úvahy ministra se znepokojením. Podle jejího prezidenta Friedricha kvůli plošnému zvýšení platů v nemocnicích a s tím souvisejícím zvýšením úhrad pro tyto nemocnice nemají pojišťovny možnost vytvářet rezervy.

„Je navíc zbytečné hovořit o jakýchsi utajených fondech. Účty zdravotních pojišťoven jsou v České národní bance, přesný stav všech fondů hlásí zdravotní pojišťovny pravidelně ministerstvu zdravotnictví a to je zveřejňuje na svých webových stránkách,“ napsal ČTK Friedrich. Podle něj měly pojišťovny v říjnu na účtech pro účely úhrady zdravotní péče 8,75 miliardy korun, což stačí na zdravotní péči na osm dní.

Skepticky se k plánu ministra staví i předseda správní rady VZP Běhounek. „Já panu ministrovi samozřejmě přeji, ať se na to na všechno podívá, protože tyhle řeči mě vyvádějí z klidného stavu,“ řekl na dotaz ČTK. Připomněl, že pojišťovna se v minulosti potýkala se špatnou finanční situací a do letošního září splácela státu půjčku 1,7 miliardy korun. VZP také jako jediná z pojišťoven zatím nemá naplněný rezervní fond do zákonné výše. Jeho naplnění plánuje na příští rok. Management VZP podle Běhounka nyní drží na účtu „nemalé prostředky“ a VZP neeviduje platby po lhůtě splatnosti. „Ať se pan ministr na to podívá, já budu jen rád, když tam něco najde a poradí nám,“ dodal Běhounek.

-čtk-