Stát v roce 2004 se společností Roche uzavřel smlouvu na dodání 25.000 balení léku Tamiflu za 12,5 milionu korun. Zároveň další smlouva stanovila, že Roche před expirací zásoby obmění za nová balení, pokud stát lék nespotřebuje. Foto: Wikimedia

Soud v Praze musí znovu řešit spor o pokutu kvůli Tamiflu

Městský soud v Praze musí znovu otevřít spor mezi státem a farmaceutickou společností Roche. Firma na základě pravomocného verdiktu z roku 2014 zaplatila smluvní pokutu milion korun za to, že včas neobměnila pohotovostní zásoby léku Tamiflu proti chřipce. Nejvyšší soud (NS) však nedávno vyhověl dovolání firmy, zjistila ČTK z rozsudku.

Odvolací Městský soud se musí podrobněji vypořádat s námitkami farmaceutické společnosti, která poukazovala na „šikanózní jednání“ státu, konkrétně Správy státních hmotných rezerv. NS rozhodl neveřejně v druhé polovině října. U městského soudu zatím podle databáze InfoSoud kauza „neobživla“.

Lék Tamiflu tvořil součást českých nouzových zásob, zejména pro případ chřipkových pandemií. Stát v roce 2004 se společností Roche uzavřel smlouvu na dodání 25.000 balení za 12,5 milionu korun. Zároveň další smlouva stanovila, že Roche před expirací zásoby obmění za nová balení, pokud samozřejmě stát Tamiflu nespotřebuje.

Správa státních hmotných rezerv v roce 2011 dvěma dopisy požádala Roche o zajištění obměny zásob. Firma vyhověla až v polovině následujícího roku, proto v mezičase stát uplatnil právo na smluvní pokutu milion korun.

Ještě před tím společnost Roche poukázala na to, že Evropská léková agentura rozhodla o prodloužení použitelnosti Tamiflu o dva roky. Stát ale vycházel ze stanoviska ústavu pro kontrolu léčiv, podle kterého opatření prodlužující použitelnost platilo jen po dobu chřipkové pandemie vyhlášené Světovou zdravotnickou organizací. Po skončení pandemie proto podle ústavu platila původní použitelnost, tedy pět let.

Státy nakupovaly zásoby Tamiflu zejména v období příprav na pandemie ptačí a později prasečí chřipky. Smlouva mezi Českem a firmou Roche, kterou dosud řeší soudy, se týká jen malé části z celkového objemu zásob, jimiž stát disponoval. V roce 2014, kdy se ve světových médiích objevily pochybnosti o účinnosti Tamiflu, měla ČR podle vyjádření hlavního hygienika 1,735.198 balení v hodnotě 842,904.847 korun.

-čtk-