Chebskou nemocnici spolu s karlovarskou spravuje krajská akciová společnost. Problémy na interních odděleních ale řeší i další nemocnice v regionu. Na chebském oddělení pracuje zhruba 50 lékařů a sester. Foto: NemCheb.cz

Celé interní oddělení chebské nemocnice hrozí výpovědí, kvůli personální krizi i platům

Celý kolektiv interního oddělní chebské nemocnice hrozí hromadnou výpovědí k 31. lednu. Požaduje od vedení Karlovarské krajské nemocnice a.s. (KKN) a Karlovarského kraje řešení kritické personální situace a navýšení mezd na úroveň okolních zdravotnických zařízení. Jednat o těchto požadavcích se má příští týden, řekl ČTK náměstek hejtmanky Jan Bureš (ODS).

 

V prohlášení, které zdravotníci zveřejnili na serveru zdravotnictvivolaopomoc.cz, upozorňují na dlouhodobou kritickou personální situaci na oddělení. „Pracujeme již několik let s kritickým nedostatkem sester, což se postupně promítá do všech oblastí péče o pacienty,“ uvádějí.

Loni sice kraj a vedení KKN částečně přidaly pracovníkům oddělení, podobně se ale zachovala i další zařízení. „Následným krokem je logicky snížení kapacity lůžek, momentálně zatím tří lůžek intenzivních, což se již ukázalo být velkým problémem pro chod celé nemocnice,“ uvádí prohlášení.

„O výzvě víme a snažíme se najít řešení. Bez součinnosti s krajem, který je zřizovatelem, ale KKN nemůže požadavkům na růst mezd vyhovět,“ řekl ČTK mluvčí KKN Vladislav Podracký.

Podle náměstka Bureše se příští týden sejde vedení KKN, kraje a zástupci zdravotníků. „V situaci, kdy stát slíbil zdravotníkům zvýšení mezd o deset procent, ale úhradová vyhláška takové navýšení neumožňuje, je legitimní chtít po státu, aby pomohl,“ řekl Bureš ČTK.

Průměrná měsíční mzda lékařů v KKN byla loni za leden až srpen podle údajů KKN 75.321 korun včetně všech příplatků za služby a přesčasy, u sester to včetně všech příplatků bylo 26.205 korun. Lékaři interních oddělení dostávali od kraje nad rámec svého platu 7000 korun a sestry nejméně 2000 korun.

Jenže v nemocnicích spravovaných státem, kde zdravotníci dostávají tabulkové platy, byly v minulosti podle statistik Ústavu zdravotnických informací a statistik platy lékařů a sester proti mzdám v nemocnicích, které řídí obchodní společnosti včetně krajských, zhruba o 5000 vyšší. Poslední dostupné údaje jsou ale za rok 2014.

Sestry a lékaři v česko-německém pohraničí mají navíc možnost jít pracovat do Německa, kde jsou mzdy ještě vyšší, ale je tam odlišný model vzdělávání sester. V soukromém sektoru si také mohou lékaři i sestry vydělat víc a hlavně za méně náročnou práci.

Nedostatek personálu se Karlovarský kraj už loni snažil řešit mimo jiné i vysokými náborovými příspěvky. Sice přišlo několik lékařů, nabídky ale nevyužila ani jedna sestra. Jak ČTK řekl Bureš, je zjevné, že nedostatek lékařů a sester není jen problém Karlovarského kraje, ale jde o celostátní záležitost.

Chebskou nemocnici spolu s karlovarskou spravuje krajská akciová společnost. Problémy na interních odděleních ale řeší i další nemocnice v regionu. Na chebském oddělení pracuje zhruba 50 lékařů a sester. Podle primáře Stanislava Adamce zde chybí 19 sester.

-čtk-