Ceny léků na Slovensku se řadí k nejnižším v Evropské unii, což distributoři v minulosti využívali k jejich skupování a následnému prodeji v zahraničí. Díky zpřísnění pravidel ale reexporty nyní klesly na sedminu loňského množství. Foto: koláž ZD

Na Slovensku po změně zákona ubylo nedostatkových léků

Po zpřísnění pravidel vývozu léků na začátku letošního roku se na Slovensku snížil počet nedostatkových léčiv. Vyplývá to z vyjádření tamního ministra zdravotnictví Tomáše Druckera. Nově například mohou ze Slovenska vyvážet léky, které jsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, jejich výrobci či držitelé registrací na lék a nikoliv distribuční firmy, pokud nebudou mít zmocnění držitele registrace léku.

 

„Po 1. lednu 2017 až sedminásobně klesl počet hlášení o nedostatku léků. Zásoby se zvyšují. Zavřela se díra, která odsouvala léky pryč,“ řekl novinářům Drucker.

Zatímco loni v říjnu, kdy Slovensko zaznamenalo největší nedostatek léků, chybělo v zemi 2644 různých typu léčiv, letos v lednu to bylo už jen 365 léků, tedy zhruba 14 procent původního počtu. Nadále jsou nedostatkové léky na ředění krve, na astma či inzulin. Od dubna budou muset velkoobchodní distributoři zajistit lékárnám na Slovensku lék do 48 hodin od podání objednávky.

Ceny léků na Slovensku se řadí k nejnižším v Evropské unii, což distributoři v minulosti využívali k jejich skupování a následnému prodeji v zahraničí. Slovenští pacienti pak měli problém s obstaráním předepsaných léků, protože chyběly v lékárnách.

„Základním cílem novely zákona bylo zajistit pro slovenské pacienty dostatek léků. Pokud se léky dostávají k pacientům, nevidím problém, aby se obchodovalo s léky. Musí ale být naplněn veřejný zájem, aby pacient lék měl,“ uvedl Drucker.

Změnu podmínek vývozu léků slovenský parlament schválil po kritice Evropské komise, která kvůli dřívější regulaci zahájila proti Slovensku řízení kvůli porušení unijní legislativy. Podle nových pravidel již slovenský státní ústavu pro kontrolu léčiv nemá pravomoc zakázat vývoz léků ze země, jak tomu bylo v minulosti. V závěru minulého roku, tedy krátce před zpřísněním pravidel vývozu léčiv, ústav zablokoval export několika stovek léků ze Slovenska do zahraničí. Část z nich měla skončit v České republice.

V Česku by některé problémy s vývozem léků měla řešit novela zákona o léčivech, kterou má po odmítnutí Senátu projednat Sněmovna. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) tento měsíc zveřejnil výsledky kontrol, podle kterých lékárny nelegálně vyvezly léky za více než 149 milionů korun. Šlo především o léky pro pacienty s anginou pectoris nebo cukrovkou a nejvíce nelegálních vývozů směřovalo na Slovensko.

-čtk-