Evakuace pacientů byla v koordinaci s ministerstvem a dalšími pražskými nemocnicemi pečlivě připravena, naštěstí mebude potřeba. Foto: IKEM

Plánovaná evakuace nemocnice IKEM se ruší, parovod opraven

(aktualizovaná verze) Chystaná evakuace pacientů z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) se v pondělí neuskuteční. Prasklý parovod, kvůli kterému se evakuace plánovala, se podařilo zabezpečit, informoval dnes ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD). Zrušení přesunu pacientů následně potvrdil i ředitel IKEM Aleš Herman.

 

Podle Hermana byly plně obnoveny transplantační programy, na které se nemocnice specializuje, a od pondělí budou v provozu i ambulance.

„Jsem velmi rád, že se podařilo nalézt náhradní řešení,“ uvedl Herman. Podle něj technici a dělníci od pátečního odpoledne zjišťovali rozsah poškození teplovodního potrubí. V sobotu se ukázalo, že se prasklina nezvětšuje a je možné ji zajistit ocelovou záplatou. „Od nedělního rána pak na teplovodním potrubí usilovně pracoval tým specialistů, kterému se okolo poledne podařilo opravu úspěšně dokončit. Díky tomu nebude pondělní evakuace stovky pacientů nutná a provoz IKEM nemusí být dále omezen,“ doplnil ředitel. Kompletní oprava potrubí se uskuteční až v letních měsících.

Opravu potrubí zajišťovala firma Termonta Praha, která je dceřinou firmou Pražské teplárenské, která dodává do nemocnice teplo. Podle šéfa prodeje tepla z Pražské teplárenské Pavla Maďara se na místě ještě dělají dokončovací práce. Rozsah kompletní opravy bude podle něj záležet na požadavcích IKEM, protože potrubí je v jeho vlastnictví. Variantou podle Maďara je, že by se vyřízlo poškozené potrubí v délce jednoho až dvou metrů a nahradilo novým.

Nemocnice evakuaci naplánovala v pátek poté, co se v potrubí, které do nemocnice přivádí teplo, objevila trhlina. Asi 100 pacientů mělo být rozvezeno do tří pražských nemocnic. Zhruba třicítka nemocných, která leží na oddělení ARO či jednotce intenzivní péče, měla v IKEM zůstat.

-čtk-