60 % Trumpových voličů a voliček myslí, že by interrupce měly být v USA postaveny mimo zákon a 18 % z jeho příznivců se domnívá, že by interrupce měly být ilegální, a to bez výjimek, jako jsou případy, kdy žena otěhotní v důsledku incestu, znásilnění, nebo když ji těhotenství přímo ohrožuje na životě. Foto: Flickr

Trumpovo tažení proti interrupcím pokračuje. Sklízí nadšení i kritiku

Spojené státy už nebudou finančně podporovat projekty, které umožňují ženám podstoupit interrupce nebo jim o nich poskytují informace. Sám Trump se už během předvolební kampaně vyslovil proto, aby ženy, které postoupí interrupce, byly „nějakým způsobem potrestány“. Více než polovina Trumpových voličů si také přeje, aby interrupce byly postaveny mimo zákon. Nevládní organizace protestují. Trumpova opatření podle nich budou stát životy mnoha žen.

Trumpův nástup do Bílého domu je skutečně razantní. Krátce poté, co převzal prezidentský úřad, podepsal nařízení, které zakazuje, aby organizace financované z federálního rozpočtu „prováděly nebo podporovaly interrupce jako metody plánovaného rodičovství v zahraničí“. Toto nařízení se přímo dotkne žen v rozvojových zemích světa, které se jen obtížně dostávají ke zdravotní péči. Jak upozorňuje agentura Reuters Trumpovo rozhodnutí zasáhne projekty financované skrze americkou Agency for International Development, ať už je jejich součástí vlastní provádění interrupcí nebo poradenství v oblasti plánování rodičovství. Pravděpodobně ale ovlivní i organizace, které poskytují poradenství a péči pro HIV pozitivní. V praxi tak půjde o poněkud pokrytecké opatření.

Moji voliči mi rozumějí…

„Okamžité opatření prezidenta Trumpa podporuje respektování lidského života, včetně zranitelných nenarozených dětí v zahraničí, jakož i práva svědomí, a vysílá silný signál o „pro-život“ prioritách jeho administrativy,“ uvedla Marjorie Dannenfelserová, prezidentka Susan Anthony List, americké organizace odmítající interrupce. Změnu kurzu americké administrativy tak potěšila bojovníky „pro-život“, kteří tvoří nemalou část Trumpových voličů. „Chceme se postavit za všechny Američany, včetně nenarozených,“ citoval portál BBC News Seana Spicera, mluvčího Bílého domu, když komentoval Trumpovo rozhodnutí. Sám Trump přitom už během předvolební kampaně v televizní debatě stanice MSNBC prohlásil, že zde „musí být nějaký trest pro ženy, které podstoupí interrupci“.

Podle průzkumu veřejného mínění, který provedly společnosti Glover Park Group a Morning Consult, si 60 % Trumpových voličů a voliček myslí, že by interrupce měly být v USA postaveny mimo zákon a 18 % z jeho příznivců se domnívá, že by interrupce měly být ilegální, a to bez výjimek, jako jsou případy, kdy žena otěhotní v důsledku incestu, znásilnění, nebo když ji těhotenství přímo ohrožuje na životě. Podle tohoto průzkumu se pak 39 % Trumpových voličů a voliček vyslovilo pro to, aby ženy, které se rozhodnou podstoupit interrupci, byly potrestány, v případě, že budou v USA interrupce postaveny mimo zákon. Tyto konzervativní názory se v USA pravidelně objevují. Magazín Slate.com například upozornil na organizaci Abolish Abortion Florida, která požaduje, aby byly interrupce a současně některé druhy antikoncepce posuzovány jako vražda prvního stupně.

Trump riskuje zdraví a životy žen

Proti Trumpovu rozhodnutí se okamžitě postavila řada nevládních organizací. Předmětem kritiky se stal mimo jiné fakt, že Trump potřebné dokumenty podepisoval pouze za přítomnosti mužských představitelů své administrativy. „Jedním z prvních Trumpových kroků kombinuje dvě své oblíbené činnosti, a to umlčování svých odpůrců a potlačování ženských práv,“ stojí v prohlášení organizace Naral Pro-Choice America. Proti se postavila také Serra Sippeová, prezidentka Center for Health and Gender Equity: „Zdraví a práva žen jsou prvními oběťmi Trumpovy administrativy. Toto opatření je spojeno se zvýšeným počtem nebezpečných interrupcí, a proto očekáváme, že bude stát mnoho žen jejich životy.“ Právě situace, kdy jsou interrupce prováděny pokoutně, jsou pro ženy nejrizikovější. „Interrupce patří k vůbec nejbezpečnějším chirurgickým zákrokům v medicíně, pokud je prováděna legálně. Ilegálně prováděné interrupce jsou však velmi nebezpečné,“ uvedl v minulosti pro Zdravotnickydenik.cz Christian Fiala, ředitel a zakladatel vídeňského Muzea antikoncepce a interrupcí, který se jako gynekolog specializuje právě na oblast reprodukčního zdraví a plánování rodičovství, včetně interrupcí. Podle něj je důležité si uvědomit, že největším rizikem ilegální interrupce je, že jí často provádí nedostatečně vzdělaný a zkušený personál v nevyhovujících hygienických a provozních podmínkách.

„Je otřesné, že je občanské společnosti a poskytovatelům zdravotní péče diktováno, jak mohou utrácet své peníze, a jak je nutí k tomu, aby ženy neměly přístup k důležitým informacím a plnému rozsahu reprodukční péče,“ kritizovala Trumpovo rozhodnutí Nancy Northupová, prezidentka organizace Center for Reproductive Rights. Nařízení tak může mít velmi konkrétní negativní důsledky. Příkladem mohou být zkušenosti Caitlin Parksové, Američanky, která působí také v západní Keni. Zde jsou interrupce ilegální. „Víme, že ať už s interrupcemi souhlasíme či nikoliv, bude k nim docházet. Tady v USA, protože u nás jsou interrupce legální a zároveň máme přístup ke kvalitní zdravotní péči, je možné podstoupit interrupci bezpečně. V Keni, jde pro ženy, které musí podstoupit interrupci, o nebezpečný zákrok, který je může ohrozit na zdraví i životě,“ popsala deníku New York Times. Podle nového nařízení by klinika, na níž působí a která získává finance také od americké vlády, měla na tyto prostředky nárok pouze pokud by prováděla interrupce jen tehdy, když těhotenství přímo ohrožuje ženu na životě. Jenže toto určit v podmínkách rozvojové země s vysokou úmrtností žen při porodu je víc než problém. Nemluvě o faktu, že klinika pečuje o značný počet HIV pozitivních klientů. Už jen to, že otěhotní HIV pozitivní žena, která se stará už o několik dětí, je velmi náročná situace. Nejen, že se pravděpodobně dítě narodí HIV pozitivní, ale ještě při jeho porodu bude žena riskovat svůj život a z jejích dětí se tak mohou stát sirotci. „Jedním z největších zabijáků v subsaharské Africe je právě mateřská úmrtnost,“ konstatuje.

Nizozemsko v reakci na Trumpa zakládá rozvojový fond

Trumpovo opatření nenechalo klidnou nizozemskou vládu, která se rozhodla pomoci ženám v rozvojových zemích světa a podpořit organizace, jež se o ně starají. Lilianne Ploumenová, nizozemská ministryně pro zahraniční obchod a rozvojovou spolupráci už oznámila, že hodlá zřídit mezinárodní fond, který by financoval projekty zaměřené na ženské zdraví, plánované rodičovství a podporu vzdělání žen v rozvojových zemích světa. „Toto rozhodnutí má dalekosáhlé důsledky, a to nejen pro ženy, které se rozhodují, zda mít dítě, ale také pro jejich partnery a celou společnost. Zákaz interrupcí nevede ke snížení jejich počtu. Vede pouze k častějšímu provádění pokoutných praktik a více úmrtím žen,“ citoval ministryni deník The Independent. Podle odhadů nizozemské administrativy by rozvojové projekty zaměřené na zdraví žen mohly v průběhu příštích čtyř let v důsledku Trumpova rozhodnutí přijít až o 600 milionů amerických dolarů. Ploumenová proto chce jednat s dalšími členskými zeměmi EU a mezinárodními organizacemi s cílem najít společné řešení situace a také finanční prostředky na tyto projekty.

Ludmila Hamplová