Příčinou ženiny smrti byl hnisavý zánět plic jakožto následek dlouhodobých potíží. Přitom prý odmítala pomoc svého syna-lékaře. Ilustrační foto: Pixabay

Ústavní soud vyhověl stížnosti lékaře potrestaného za neposkytnutí pomoci

Zdravotní péči nelze poskytovat proti vůli dospělé a svéprávné osoby. Ústavní soud (ÚS) včera vyhověl stížnosti lékaře potrestaného podmínkou za to, že neposkytl pomoc matce, která péči výslovně odmítala. Případem se musí opět zabývat Obvodní soud pro Prahu 3.

 

„Lékař nesmí být potrestán tehdy, pokud neposkytne lékařskou péči v případě, kdy ji pacient odmítl,“ řekla novinářům soudkyně zpravodajka Kateřina Šimáčková.

„Lékaři a další zdravotničtí pracovníci mohou takové osoby přesvědčovat, mohou se snažit je přimět ke změně jejich postoje, pokud je zjevně pro ně škodlivý, ale v konečném důsledku nemohou zabránit realizaci rozhodnutí o odmítnutí péče, které bylo učiněno na základě svobodné a vážné vůle dospělé svéprávné osoby,“ stojí v nálezu.

V roce 2014, kdy lékař s rodiči sdílel společný byt, se během několika týdnů matka ocitla v natolik závažném stavu, že po převozu do nemocnice zemřela. Podle rozsudku měl syn jako lékař i přes matčin nesouhlas povinnost zajistit jí včasnou péči, například informovat praktickou lékařku.

Příčinou ženiny smrti byl hnisavý zánět plic jakožto následek dlouhodobých potíží. Při převozu do nemocnice měla proleženiny, hnisavé rány, byla nepohyblivá, dehydrovaná.

„Matka po celou dobu odmítala poskytování pomoci z jeho strany,“ řekl mužův právník Václav Chum. Obvodní soud bude nyní při novém rozhodování vázán názorem ústavních soudců. „Je to určitým způsobem zadostiučinění, že ÚS přijal naši právní argumentaci,“ doplnil Chum.

Obvodní soud lékaři původně uložil osm měsíců vězení s podmíněným odkladem na 16 měsíců. Neuvěřil argumentu, že syn o závažnosti matčina stavu nevěděl. Také zdůraznil, že potřebnou pomoc mohl v natolik závažné situaci zajistit i přes její nesouhlas. Městský soud v Praze mužovo odvolání zamítl, verdikt pak potvrdil Nejvyšší soud. ÚS zrušil rozhodnutí soudů všech stupňů.

-čtk-