„Často při sexu začnu sípat a mám pocit, že můj hrudník snad exploduje, protože nemůžu vydechnout. Musím se zastavit, použít inhalátor a znovu lépe dýchat,“ popisuje své zkušenosti žena trpící astmatem, Foto: koláž ZD

Astmatici často trpí při sexu. Svému lékaři se to ale stydí říct

Více než dvě třetiny pacientů s astmatem mají problémy v sexuálním životě. Kvůli potížím spojeným s nemocí se mnohdy obávají, že jim sex jejich stav zhorší, a tak se mu raději vyhýbají. U části z nich byly dokonce sexuální problémy jednu z příčin rozchodu. Přesto jen minimum nemocných mluví o svém intimním životě se svým lékařem. Ukazuje to průzkum britské pacientské organizace Asthma UK.

 

Kašel, sípání, lapání po dechu, tak si romantické okamžiky asi nikdo představuje, přesto pro nemálo pacientů jsou právě tyto projevy dechových obtíží součástí sexuálního života. Astma, jedno z vůbec nejrozšířenějších chronických onemocnění, výrazně ovlivňuje kvalitu života nemocných, a to včetně těch nejintimnějších okamžiků. Podle Světové zdravotnické organizace jím trpí více než 300 milionů lidí. V České republice žije zhruba 800 tisíc astmatiků s tím, že podle údajů České iniciativy pro astma (ČIPA) dalších 200 tisíc lidí o své nemoci neví, tedy se ani správně neléčí. Přitom problémy v sexu mohou být ukazatelem toho, že se nedaří astma dostat pod kontrolu a je třeba upravit léčbu. A naopak odpovídající a správně nasazená léčba vede k tomu, že astmatici vedou spokojený sexuální život.

Bezpečný sex s inhalátorem

Britská pacientská organizace Asthma UK se rozhodla upozornit na poněkud opomíjenou stránku života astmatiků, a to jejich sexuální život. Z průzkumu, který si nechala zpracovat, vyplynulo, že 68 % astmatiků mají v důsledku své nemoci sexuální problémy. Astma u nich negativně ovlivňuje frekvenci pohlavních styků nebo dokonce vede k tomu, že sexuální život omezí úplně. Takřka polovina (44 %) respondentů pak uvedlo, že by se cítili v sexu sebejistější, kdyby neměli astma. Necelých 15 % dotazovaných se domnívá, že astma bylo jednou z příčin rozpadu jejich partnerského vztahu. Někteří z respondentů uvedli, že je právě orgasmus u něj vyvolal natolik silný astmatický záchvat, že museli být hospitalizováni. Další se pak svěřili s tím, že pro ně bylo velmi obtížné poskytovat svému partnerovi či partnerce orální sex kvůli potížím s dýcháním.

Pohlavní styk nebo jakákoliv jiná sexuální aktivita může vyvolat astmatické potíže hned z několika důvodů. Sexuální vzrušení vede k rychlejšímu dýchání, a to spolu s tím, že člověk dýchá více ústy, může vést k vyvolání záchvatu. Současně obavy z toho, že se v důsledku sexuální aktivity, objeví záchvat, vede ke zvýšení stresu, a ten pak následně k jeho vyvolání. Také nával silných emocí může být spouštěčem astmatického záchvatu. Případně může hrát roli prostředí, ve kterém se sex odehrává, jako například peřiny z peří či některé vonné svíčky uvolňující aromatické látky. Základem pro všechny astmatiky by ale mělo být dodržovat léčbu předepsanou lékařem, aby bylo astma pod kontrolou.

„Pro většinu lidí mít sex znamená přemýšlet, zda mají kondomy po ruce. Pro mě a mého manžela je to vědět, zda máme poblíž můj inhalátor,“ popsala své pocity pro portál BBC News jednatřicetiletá Callie-Anne, která trpí silným astmatem. Sama je několik let vdaná, ale i tak naráží v důsledku své nemoci na problémy. Její manžel se například obával navrhovat jí sex, protože nechtěl, aby u ní vzrušení vyvolalo astmatický záchvat. Nechtěl ji ublížit, čím ale ve své ženě nevědomky vyvolával pocit, že pro něj není dostatečně atraktivní a on o ní nemá zájem.

Podle Callie-Anne jsou už astmatici zvyklí na to, že si lidé okolo uvědomují, že jejich nemoc má vliv na práci, studium nebo záliby, ale o tom, jak ovlivňuje jejich intimní život, se stále příliš nemluví. A právě to vede k celé řadě nedorozumění. „Jen velmi vzácně se někdo zeptá na to, jak astma ovlivňuje můj vztah s manželem, ale ještě vůbec nikdo se mně nezeptal, jaký vliv má astma na náš sexuální život,“ říká. Přitom astma ovlivňuje to, jak prožívá sex velmi výrazně: „Často při sexu začnu sípat a mám pocit, že můj hrudník snad exploduje, protože nemůžu vydechnout. Musím se zastavit, použít inhalátor a znovu lépe dýchat,“ popisuje své zkušenosti. Právě toto vedlo k tomu, že se poté, co u ní bylo astma diagnostikováno, vyhýbala sexu i dalšímu intimnímu kontaktu.

Otevřený rozhovor mezi partnery i mezi pacientem a lékařem

Podle britské lékařky Andy Whittamore, která spolupracuje s organizací Asthma UK, si je třeba uvědomit, že astma může zásadně ovlivňovat to, zda lidé vedou naplňující a spokojený život, nebo zažívají při intimních okamžicích spíše rozpaky a nejistotu. „Výsledkem je, že se někteří nemocní mohou cítit trapně, když mají mluvit o svých potížích se svým lékařem nebo zdravotní sestrou. Pokud jim ale příznaky astmatu brání vést spokojený sexuální život, je to důkaz toho, že jejich onemocnění není zcela pod kontrolou a je třeba vyhledat odbornou pomoc,“ upozornila lékařka. Ostych není na místě ani tehdy, když spolu o astmatu mluví partneři. Naopak mlčení může vést k tomu, že se situace dostane do stavu, který nevyhovuje ani jednomu z nich. S tím souhlasí i Callie-Anne. Otevřený rozhovor oběma manželům pomohl v tom ujasnit si „pravidla intimního soužití“ tak, aby si oba navzájem mohli projevit náklonnost bez obav, že toho druhého svým chováním zraní. „Dnes jsme k sobě mnohem otevřenější a upřímnější, a když dojde na sex, naučili jsme se astma zvládnout. Pokud se objeví příznaky astmatu a já se musím zastavit, abych použila inhalátor, dokážeme se tomu zasmát,“ dodává.

Hovořit se svým lékařem o tom, jak astma ovlivňuje váš intimní život je možná trochu trapné, ale velmi důležité. „Lékaři a sestry jsou zvyklí mluvit o tom, co ostatní považují za trapné, jako třeba sex. Pro nás to opravdu není nic neobvyklého, protože je to naše práce! Díky tomu, že k nám budete upřímní, vám můžeme pomoci nalézt řešení vašich problémů,“ vysvětluje Sonia Munde, vedoucí linky pomoci organizace Asthma UK. „Některým lidem pomůže si předem napsat to, na co se chtějí zeptat. Pak stačí v ordinaci přečíst lístek, nebo, když se stydíte, předat jej lékaři či sestře,“ dodává.

Pacientská organizace Asthma UK připravila také konkrétní rady pro astmatiky, aby si mohli dopřát intimní okamžiky bez obav:

Nepřipadejte si trapně: Nezapomeňte na to, že astma je běžné onemocnění, a je pravděpodobné, že vaší partnerce nebo vašemu partnerovi nebude vadit, když během schůzky nebo sexu použijete inhalátor. Pokud máte dlouhodobý vztah, mluvte spolu. Komunikace je klíčem ke vzájemnému porozumění a pochopení svých potřeb.

Poznejte spouštěče svých potíží: Pokud máte jakékoliv potíže spojené s tím, co u vás vyvolává astmatické obtíže, řekněte o tom své partnerce či partnerovi. Může to být latex, alkohol nebo třeba různé vůně, ale mluvte o tom spolu v předstihu, aby bylo možné vyhnout se tomu, co u vás vyvolává záchvat.

Sledujte své příznaky: Jestliže se u vás potíže jako kašel, sípání nebo dušnost objevují v souvislosti se sexem, je pravděpodobné, že vaše astma není zcela pod kontrolou. Pak je na místě vyhledat odbornou pomoc.

Mluvte se svým lékařem: Nestyďte se svým lékařem mluvit o tom, jak astma ovlivňuje váš rodinný, osobní i sexuální život.

Ludmila Hamplová