Ředitelé státních nemocnic: Aleš Herman, Dana Jurásková a Andrea Vrbovská mají pádné argumenty, proč škodí špatně formulovaný zákon o registru smluv zajištění léků pro vážně nemocné pacienty. Vyslyší je senát? Foto: Koláž ZD

Poslední naděje pro nemocnice: Snad zákon o registru smluv opraví senát

Ředitelé nemocnic žádají, aby mohli smlouvy v registru smluv zveřejňovat s několikadenním zpožděním, aniž bude omezena jejich platnost. Kdyby od července museli zveřejňovat smlouvy před tím, než začnou platit, mohlo by se stát, že ohrozí zdraví a životy svých pacientů. O změnu zákona chtějí nyní požádat senátory. Novinářům to řekli zástupci Asociace nemocnic ČR. Ministerstvo zdravotnictví nemocnice podporuje.

 

Novelu zákona o registru smluv ve středu schválili poslanci. O úpravu zákona, která by nemocnicím pomohla, se pozměňovacím návrhem pokusil ministr pro legislativu Jan Chvojka (ČSSD). Poslanci ale jeho návrh nepodpořili. Novela nyní míří do Senátu. Blíže o projednávání ve sněmovně i problémech, které působí nemocnicím zákon, jsme psali ve Zdravotnickém deníku zde.

Nemocnice argumentují tím, že nemohou držet zásoby všech léků a zdravotnických prostředků, které by mohly potřebovat. Mnohé z nich navíc přijímají pacienty v ohrožení života, se kterými nemohou předem počítat. Podle ředitelky Nemocnice Na Bulovce Andrey Vrbovské mohou například lékaři při operaci pacienta zjistit, že potřebují jiný zdravotnický prostředek, implantát či stent, než jaký mají v zásobě. Běžnou praxí v současnosti je, že jim dodavatel dodá potřebný prostředek po telefonické objednávce v řádu hodin. Pokud by museli nejprve zveřejnit smlouvu, mohlo by se stát, že by museli operaci přerušit a pokračovat až po zveřejnění smlouvy v registru.

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze zase spravuje národní rezervu vzácných léčiv, ve které jsou některá antiinfektiva či antiséra. „Stává se, že se objeví pacient, který potřebuje jiný lék, musíme ho hned objednat. Zároveň nemůžeme držet léčiva, která nám můžou exspirovat,“ uvedla ředitelka (VFN) Dana Jurásková. Pokud by nemocnice možnost pozdějšího uveřejnění nezískaly, odhaduje Jurásková náklady VFN navíc v řádech desítek milionů korun.

Podle ředitele Institutu klinické a experimentální medicíny Aleše Hermana nechtějí nemocnice obcházet registr smluv, chtějí jen několikadenní lhůtu na zveřejnění. Podle Hermana už dnes nemocnice zveřejňují rámcové smlouvy s dodavateli, ze kterých je jasné, jaké zboží a za jakou cenu mohou odebrat. Konkrétní faktury ale vkládají do registru až zpětně. „Potřebujeme časové okno mezi objednávkou a fakturou, abychom mohli podat léky a nemuseli poškodit naše pacienty,“ konstatoval Herman. Časová prodleva by podle ředitelů měla činit minimálně pět pracovních dnů.

Ministerstvo zdravotnictví názor nemocnic podporuje. „Chápeme, že jde o záležitost, kdy administrativa může stát v cestě rychlému nákupu, nutnému například i k zachování života či zdraví pacienta. Snahu napravit situaci pozměňovacím návrhem Senátu považujeme za správnou a rozhodně ji budeme podporovat,“ napsala ČTK mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová.

-čtk-