"Každá nemocnice má stovky přístrojů, větší i tisíce. I jen vedení evidence o školení je složité," zdůvodňuje mj. svůj návrh poslanec Vít Kaňkovský. Ilustrační foto: Wikimedia

Údržba zdravotnických přístrojů i školení by mohly být jednodušší

Zdravotnickým zařízením by se mohla zjednodušit odborná údržba a opravy přístrojového vybavení i školení zaměstnanců o používání a obsluze přístrojů. Tyto činnosti by mohl provádět širší okruh lidí než nyní. Vláda novelu zákona o zdravotnických prostředcích poslance KDU-ČSL Víta Kaňkovského, jež by prakticky znamenala návrat k dřívější praxi, v pondělí podle podkladů podpoří. Změna by měla přinést úspory, ve zdravotnictví by mohlo jít o stamiliony korun ročně.

 

Nyní může školit zdravotnické zaměstnance i pracovníky dovozců a distributorů přístrojů osoba poučená výrobcem, což pro ně podle Kaňkovského znamená neúměrnou finanční zátěž. Výrobci jsou často zahraniční a jejich instruktoři musejí přijíždět třeba do nemocnic i několikrát do měsíce. Nově by mohli vést školení i lidé, kteří by k této činnosti dostali od výrobce zplnomocnění. Mohli by navíc pověřit i jiné osoby.

„Každá nemocnice má stovky přístrojů, větší i tisíce. I jen vedení evidence o školení je složité,“ řekl už dříve ČTK Kaňkovský. Pokud by předloha platila, stejně jako v minulosti by stačilo, aby byl proškolen jeden zaměstnanec, který by pak školil další. Nemocnice by tak po přijetí nového zaměstnance, který se obvykle musí proškolit v ovládání většího počtu přístrojů, nemusela povolávat školitele výrobců.

Zatímco nyní může provádět i běžný servis jen pracovník firmy, která přístroj dodala, do budoucna by se o něj mohli starat i kmenoví zaměstnanci zdravotnických zařízení. Výrobce by musel s takovým postupem souhlasit, tito zaměstnanci by museli být proškoleni. Podle Kaňkovského by šlo například o technické kontroly, výměny pojistek a revize, nikoli třeba o náročné opravy složitých přístrojů.

Schválení novely bude na zákonodárcích. Kaňkovský chce, aby o ní poslanci rozhodli zrychleně v prvním čtení.

-čtk-