Tabulka, která pochází z ministerstva financí, ukazuje hospodaření deseti fakultních nemocnic (částky v korunách). Jak vidno většina z nich se snaží přiblížit k nule (musíme se uvědomit, že jejich rozpočty jsou i několik miliard korun). Pouze FN u svaté Anny a FN Královské Vinohrady jsou v minusu. Přesto, že se tamní ředitelé střídají a obvykle snaží s rozpočtem něco udělat, moc se jim to nedaří. Zdá se, že je sráží skladba oborů i paušály, které vycházejí z historie. Zdroj tabulky: MF ČR

Dvě z deseti budoucích univerzitních nemocnic hospodaří ztrátově

Dvě z deseti fakultních nemocnic, které by se podle návrhu vládního zákona měly od příštího roku přeměnit na univerzitní, hospodařily v minulých letech se ztrátou. Několik dalších vykázalo kladný výsledek především díky tomu, že vykázaly dostatečné příjmy z vedlejší hospodářské činnosti. Vyplývá to z výsledků hospodaření nemocnic, které ČTK poskytlo ministerstvo financí. Zákonem o univerzitních nemocnicích se bude zabývat Parlament.

Nejhorší situace je dlouhodobě ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně. Loni skončila se ztrátou 231,4 milionu korun, o rok dříve ztráta činila 96,1 milionu korun. Nemocnice v současnosti eviduje závazky po splatnosti kolem 850 milionů korun, navíc by měla splatit úvěr 500 milionů za novou budovu. Zařízení situaci zdůvodňuje prováděním nevýdělečných zákroků a špatně nastavenou úhradovou vyhláškou, kdy dostává za některé výkony méně peněz než jiná zařízení. Příjmy nemocnice i přes úsporná opatření nestačí na pokrytí závazků. Už v letech 2014 a 2015 poslalo ministerstvo zdravotnictví nemocnici 900 milionů korun, nyní zařízení s ministerstvem o situaci jedná.

Se ztrátou v posledních dvou letech hospodařila i Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Loni ztráta činila 55,2 milionu korun, o rok dříve 117,6 milionu korun. V současnosti má rovněž závazky po lhůtě splatnosti. Podle zastupující mluvčí Hany Vránové je důvodem mimo jiné ztrátové hospodaření nemocnice za minulého vedení. Nový ředitel Robert Grill se ujal funkce loni v únoru. „Dalším důvodem je nižší nastavení měsíčních záloh od zdravotních pojišťoven,“ uvedla Vránová. O navýšení záloh nemocnice s pojišťovnami jedná. O možných investičních dotacích vede jednání i s ministerstvem zdravotnictví.

Dluhy fakultních nemocnic vadí rektorům vysokých škol. Školy by se měly na řízení nemocnic od příštího roku podílet. Rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek žádá oddlužení nemocnic před transformací. Dluhy nemocnic označil za velký problém i poslanec a předseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Rostislav Vyzula (ANO).

Ministerstvo financí ale s oddlužením nemocnic nepočítá. Místo toho nabízí, že půjčí nemocnicím peníze ze státní pokladny. „Byl by to jakýsi provozní úvěr a je otázka, jestli bude uplatňovaný úrok. Určitě by byl ale nižší, než kdyby si půjčovaly na bankovním trhu. To je jediná forma pomoci nemocnicím, kterou jsme byli ochotni akceptovat. Budou dlužit státu,“ řekl ČTK tajemník ministra financí Adam Vojtěch. Podle něj by si tak nemocnice mohly „umazat“ své závazky po splatnosti, a tím zlepšit svoje cash flow.

Ministerstvo zdravotnictví nabídku financí nyní prověřuje a jedná o podrobnostech, napsal ČTK vedoucí tiskového oddělení Ondřej Macura.

-čtk, red-