Pardubická záchranka bude mít nového ředitele, Ten stávající byl odvolán kvůli zhoršující se komunikaci se zřizovatelem. Foto: Pardubickykraj.cz

Pardubický kraj odvolal ředitele záchranky, bude výběrové řízení

Rada Pardubického kraje odvolala k 1. dubnu z funkce ředitele zdravotnické záchranné služby kraje Pavla Svobodu. Zároveň vyhlásila na uvolněnou pozici výběrové řízení. Mezi důvody pro odvolání patřila například zhoršující se komunikace v řadě věcí se zřizovatelem, sdělil ČTK mluvčí hejtmanství Dominik Barták.

 

„Celých sedm let mi nebylo nic vytýkáno. V poslední době jsem se dostal do problémů, kdy mi kraj vyčítal vyplacení navýšení mezd, abych udržel vůbec provoz pro naše pacienty,“ řekl ČTK Svoboda, profesí lékař. Zda u záchranné služby zůstane, či odejde, zatím neví, má i jiné nabídky.

Uzávěrka přihlášek do výběrového řízení je 23. března, vedení kraje by mohlo o výběru nového ředitele rozhodovat na svém jednání 27. března, uvedl mluvčí hejtmanství.

Zdravotnická záchranná služba, která je příspěvkovou organizací Pardubického kraje, v posledních letech rozšiřovala počet svých výjezdních základen. V současnosti jich má 16 a připravuje modernizaci či přemístění dalších. Na některých slouží tříčlenná nebo dvoučlenná posádka s lékařem a sestava s řidičem a zdravotnickým záchranářem, na některých je jen posádka s řidičem a záchranářem, tedy bez lékaře. Svoboda zavedl model, kdy k většině případů vyjíždí posádka se zdravotnickým záchranářem a řidičem. V případě nutnosti je přivolán tým s lékařem. Bez lékaře pracuje polovina všech sanitních vozidel z téměř tří desítek posádek. Dvě třetiny lékařů záchranné služby v Pardubickém kraji jsou externisté. Počet výjezdů vzrostl v předchozích sedmi letech z 35.000 ročně na loňských 50.000.

Zdravotnická záchranná služba v roce 2015 získala 25 nových sanitních vozů, které s plným vybavením pořídila z dotace z Integrovaného operačního programu za 79 milionů korun. Vozy byly plošně rozděleny na výjezdová stanoviště v regionu.

-čtk-