Touhy a potřeby žen nepřekoná ani homeopatie, třebaže výrobce přípravku nazvaného Dr.Reckeweg R20 tvrdí něco jiného. Prý „léčí neschopnost ženy reagovat na sexuální stimuly (frigiditu), lesbické sklony, zácpu a poruchy oběhu.“ Bylo by to legrační, kdyby se nenašlo stále dost lidí, kteří homeopatickým blábolům věří. Foto: Koláž ZD

Velké překvapení: Homeopatické kapky nevyléčí „lesbické sklony“

Výtažek z lidských plodových tkání, který prošel homeopatickým zředěním, má účinkovat u frigidity, obezity, poruchách štítné žlázy, zácpy, ale i při řešení nežádoucích „lesbických sklonů“ u žen, a mnoha dalších zdravotních problémů. Prodává se za necelých 20 dolarů, tedy asi 500 korun. Není to přitom poprvé, co homeopaté tvrdí, že právě jejich metody dokáží člověka zbavit homosexuality.

Homeopatie řeší takřka každý problém s lidským zdravím, ať už fyzickým či psychickým. A tak není divu, že se opět objevila zcela vážně míněná myšlenka, že se homeopaticky dá „léčit“ i homosexualita. Konkrétně kapky Dr.Reckeweg R20 pro ženy, prodávané na portálu Homeomart.net, slibují, že zvýší ženskou sexuální touhu, tedy řeší frigiditu, ale i „lesbické sklony“. Indická společnost, která kapky spolu s dalšími tisíci homeopatických produktů vyrábí a distribuuje do celého světa, se na svých webových stránkách chlubí tím, že zaručuje „pravost výrobků, správnou kvalitu a korektní informace“. „Máme síť více než 800 homeopatických lékařů různých specializací,“ tvrdí společnost.

Lesba jsem pořád, co je špatně?

Homeopatické kapky Dr.Reckeweg R20 se prodávají za cenu 18,99 dolarů, tedy necelých 500 korun. Za své peníze zákazníci či zákaznice získají 22 ml roztoku, který má obsahovat lidské plodové tkáně v homeopatickém zředění. Kapky pak mají řešit celou řadu zdravotních obtíží u žen. Podle výrobce se jedná o „homeopatický lék na podporu, stimulaci a regulaci ženských endokrinních žláz“. Má údajně pomáhat při obezitě, poruchách štítné žlázy, diabetu, senilitě, poruchách paměti, depresi, ale také u mužů v případě kryptorchismu, tedy nesestoupení varlat, nedostatečné erekci či potížích s dosažením orgasmu. „Léčí neschopnost ženy reagovat na sexuální stimuly (frigiditu), lesbické sklony, zácpu a poruchy oběhu,“ tvrdí výrobce.

Tato tvrzení velmi zaujala Italku Martu Magmi, která se nijak netají tím, že je lesba, a proto se rozhodla homeopatické kapky vyzkoušet na vlastní kůži. Ve svém článku „Zkusila jsem léčit své „lesbické tendence“ s falešnou medicínou vyrobenou z plodových tkání“ pro italskou verzi portálu Vice popisuje své zkušenosti. „Nemám právě nejlepší zkušenosti s homeopatií, ale R20 slibuje, že léčí astma, lesbické tendenci a ztrátu paměti – všechno z toho mám,“ popisuje svou motivaci s tím, že možná bude po léčbě o něco méně lesba nebo ji alespoň nebude tak trápit astma. Rozhodla se užívat maximální možnou dávku a to 10 kapek čtyřikrát denně. „Úterý není jen prvním dnem mé léčby, ale je to také první den, kdy po několika měsících jdu do tělocvičny. Posilovna je ideálním místem k probuzení mé latentní heterosexuality, protože je doslova nabitá polonahými, zpocenými muži. Společnost mě vždy vedla k tomu, abych věřila, že toto je to, co by mělo zajímat mou heterosexuální stránku,“ popisovala v naději, že se „něco“ stane. Ve skutečnosti ale zaregistrovala jen to, že jeden z mužů má ošklivé prasklé puchýře. Sexuální vzrušení se ovšem nedostavilo.

Ani další dny léčby se neukázaly o mnoho úspěšnější. „Dnes je velká zkouška, a to lesbická párty. V případě, že R20 opravdu funguje, mělo by to pro mě být asi stejně vzrušující jako vyplňování daňových formulářů. Ve tři hodiny ráno jsem se přistihla, jak zpívám, že chci vidět ‚číču‘… a měla otisk cizí rtěnky na tváři, takže mohu bezpečně prohlásit, že dnešek je další neúspěch,“ konstatovala Marta Magmi po této „zkoušce“. „Myslím, že je bezpečné říkat, že Dr. Reckeweg neléčí lesbické sklony,“ shrnula s tím, že sice užívala vysoké dávky, ale nic se nestalo. „Na konci týdne jsem stejně naplněná lesbickými sklony, jako když jsem na začátku týdne začala. Jediné, co se změnilo, jsou mé ruce, které jsou hebčí díky hydratačnímu krému, který přišel jako dárek s kapkami R20,“ zhodnotila svou „léčbu“.

Homeopatika proti homosexualitě doporučují i katoličtí lékaři

Jak upozorňuje profesor Edzard Ernst, který na britské University of Exeter založil pracoviště specializující se na výzkum „celostní a alternativní medicíny“, na svém blogu, tyto kapky nejsou prvním pokusem „homeopaticky léčit homosexualitu“. „To je důvod, proč nejsem tak překvapen, jak byste možná čekali. Ale tento příběh je tak pozoruhodný, že se o něj nemůžu nepodělit,“ popisuje profesor Ernst. Kapky R20, které jsou prodávány jako léčba mimo jiné „lesbických tendencí“ přitom vychází z tzv. homotoxikologie německého homeopata a lékaře H. H. Reckewega. „Ten věřil, že všechna nebo většina onemocnění v lidském těle je způsobena přílišným zatížením toxiny v lidském těle. Ty podle Reckewega pochází jak z vnějšího prostředí, tak z poruchy fyziologických procesů v těle,“ vysvětluje profesor Ernst. Řešením zdravotním problémů je pak pochopitelně homeopatie.

K homeopatii jako „léčbě homoseuxality“ se přitom v loňském roce přihlásilo i německé Sdružení katolických lékařů (Bund Katholischer Ärzte – BKAE). Pomocí homeopatie prý jde zvládnout „charakteristické příznaky homosexuálního chování“, mezi které patří například anální styk, a tak vyřešit „neopětovanou lásku“ či nedostatečně láskyplný vztah sama k sobě. Je ale třeba počítat s tím, že taková „léčba“ bude náročná a dlouhodobá. Myšlenka léčby homosexuality pomocí homeopatie je ovšem podle profesora Ernsta nejen extrémně politicky nekorektní, ale také naprostý nesmysl z pohledu medicíny. „Ne, ne, ne… oni nemohli být na lékařské fakultě, museli své diplomy vyhrát v loterii nebo je někde našli… Opravdu nechápu. Jediný závěr, který mohu z toho udělat je, že ne homosexualita, ale homeopatie je nemoc a někteří homeopaté jsou nevyléčitelní!“ Více o tomto tématu jsme psali zde.

Ludmila Hamplová