Velcí hráči nakupují a počítají zisky. České zdravotnictví, je i přes své problémy, velice perspektivní oblastí podnikání. Foto: Pixabay

Žralokům českého zdravotnictví se daří. Penta nakupuje, EUC zvyšuje zisky

Firmám podnikajícím v českém zdravotnictví se vede dobře. Investiční skupina Penta za stovky milionů korun koupila 90procentní podíl ve skupině Nemos, která provozuje tři nemocnice, vlastní v Ostrově a dvě si pronajímá v Sokolově a Sušici. Informaci přinesl portál IHNED.cz. Zisk před zdaněním zdravotnické skupiny EUC (dříve Euroclinicum), která v Česku provozuje mimo jiné síť poliklinik a laboratoří, vzrostl loni podle předběžných neauditovaných výsledků o 67 milionů na 245 milionů korun. Obrat skupiny, který je tvořen poskytováním zdravotní péče, vzrostl z 1,87 miliardy na 2,15 miliardy korun. ČTK o tom informovala mluvčí skupiny Dita Fuchsová.

 

Penta koupí 90procentního podílu ve skupině Nemos získala také polikliniku v Karlových Varech a ambulanci v Karlovarském kraji. Hospodářským novinám (HN) to řekl Václav Jirků, který má v Pentě na starosti investice do zdravotnictví, napsal včera IHNED.cz.

Penta loni koupila nemocnici ve Vrchlabí a do českého zdravotnictví chce podle Jirků dál investovat. „Nemos a Vrchlabí dělají dohromady asi 1,2 miliardy korun tržeb. Už se stáváme na trhu hráčem, ale v porovnání s našimi ambicemi – malým. Díváme se na další příležitosti,“ řekl deníku Jirků. Penta má podle něj zájem o nemocnici s poliklinikou v Roudnici nad Labem, jejíž prodej zbrzdil spor současných akcionářů.

Penta v Česku vlastní jednu z největších lékárenských sítí Dr. Max. Řetězec nemocnic, pojišťovnu a další zdravotnická zařízení vlastní na Slovensku a v Polsku.

Středoevropská investiční skupina Penta byla založena v roce 1994. Vedle zdravotnictví působí ve finančních službách, výrobě, maloobchodu a na realitním trhu. Spravuje jediný fond svých partnerů, akcionářů společnosti. Její portfoliové společnosti zaměstnávají více než 37.000 lidí a hodnota aktiv skupiny dosáhla v roce 2015 sedmi miliard eur (189 miliard Kč). Penta působí ve více než deseti zemích Evropy a má svoje zastoupení v Praze, Bratislavě, Varšavě a Mnichově.

EUC roste

„Rosteme a motto EUC ‚v naší péči‘ již najdete v 17 městech České republiky,“ řekl k předběžným výsledkům předseda představenstva EUC a bývalý manažer PPF Jan Blaško.

Nárůst obratu i zisku je podle skupiny způsoben mimo jiné novými akvizicemi. EUC loni koupila Polikliniku II v Hradci Králové a většinový podíl v ostravské CGB laboratoři, která poskytuje diagnostickou činnost v oborech patologie a lékařské genetiky. Letos v únoru skupina koupila společnost Homolka Premium Care, která se specializuje na poskytování nadstandardní individuální zdravotní péče ve spolupráci s Nemocnicí Na Homolce, a Mamodiagnostické centrum Pardubice.

EUC patří k největším nestátním poskytovatelům ambulantní péče v ČR. EUC uvádí, že má asi 1500 zaměstnanců a loni poskytla péči 1,14 milionu pacientům. Skupina přes vlastněné firmy provozuje polikliniky, laboratoře, lékárny a také nemocnice ve Frýdlantu a Zlíně. Skupinu EUC vlastní investiční fond Tuffieh Funds, který založil Blaško.

-čtk-