Cholera, vyznačující se akutními průjmy, může člověka zabít do několika hodin, pokud mu nejsou podány léky. Foto: Wikipedie

Cholerou a průjmy trpí podle WHO v Somálsku 25 tisíc lidí

Cholerou nebo nebezpečným akutním průjmem v Somálsku trpí na 25.000 lidí. Oznámila to Světová zdravotnická organizace (WHO). Podle mluvčího WHO Tarika Jasarevice zemřelo v Somálsku od začátku roku na choleru už přes 520 lidí. Jen na severu země, v Somalilandu, zaregistrovali v posledních deseti dnech 28 úmrtí.

 

WHO upozornila, že množství nakažených lidí může do léta vzrůst na 50.000. Cholera, vyznačující se akutními průjmy, může člověka zabít do několika hodin, pokud mu nejsou podány léky. Ohroženy jsou zejména podvyživené děti mladší pěti let. K úspěšné léčbě se nemocným podávají přípravky na zavodnění organismu. V běžných případech stačí jejich orální podání, v těžkých je podle WHO třeba léky podat žilně.

Jasarevic sdělil, že od začátku roku byla nákaza zjištěna u 25.424 lidí a že do léta by se mohl počet nakažených zdvojnásobit. Nemoc se šíří nakaženým jídlem nebo vodou a úmrtnost je nyní v Somálsku dvojnásobná než stav považovaný za alarmující. Nejvíc nemocných je v jihosomálském městě Baidoa, ale zasaženo je celkem 18 oblastí.

V Somalilandu od začátku dubna zaznamenali 411 případů akutních průjmů, včetně těch spojených s cholerou. Kvůli těmto zdravotním problémům muselo být hospitalizováno 167 osob. Většina nemocných jsou podle Mezinárodní federace Červeného kříže a Červeného půlměsíce pastevci ovcí z odlehlých regionů, kde panují sucha a lidé pijí vodu z řek i rybníků.

Somálské národní hnutí (SNM) v roce 1991 vyhlásilo nezávislost severní části Somálska pod názvem Republika Somaliland. V lednu 1991 tomu předcházelo svržení prezidenta Siada Barreho, které vyústilo v občanskou válku. Nezávislost Somalilandu mezinárodní společenství neuznává.

Somálsko se v současnosti potýká také s hrozbou hladomoru. Pokud se Somálsku nezvýší humanitární pomoc, hrozí zemi podle prezidenta Mohameda Abdullahiho Mohameda hladomor potřetí za posledních 25 let. Naposledy je zasáhl v létě 2011 a podle údajů Světového programu pro výživu tehdy zemřelo přibližně 260.000 lidí, většinou dětí, kterým bylo méně než pět let.

-čtk-