„Nemáme problém s lékaři, nemáme problém se sestrami v ambulantním provozu, máme velikánský problém se sestrami v lůžkové péči,“ prohlásil dnes ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (vlevo) v televizi. Jeho oponent prezident komory Milan Kubek (vpravo) míní, že "ministr se v tom plácá". Reprofoto: ČT/Koláž ZD

E-recept bude povinný od ledna příštího roku, potvrdil Ludvík. Buzerace lékařů, zlobil se Kubek

Povinný elektronický recept je další buzerace lékařů, zejména těch starších, vypálil na ministra zdravotnictví prezident České lékařské komory Milan Kubek v nedělních Otázkách Václava Moravce České televize. Ministr Miloslav Ludvík (ČSSD) však další odklad povinnosti pro všechny lékaře vydávat e-recept, která je v zákoně už od roku 2013, nepřipustí. Naopak Kubka upozornil, že je otázkou, jak bezpečnou službu poskytuje pacientům lékař, který nepracuje s počítačem a není připojený na internet. E-recept bude od 1. ledna 2018 povinný, ale ministr ho hodlá lékařům osladit tím, že jim úhradová vyhláška na každý jeden přispěje částkou 1,70 korun. Mezi Ludvíkem a Kubkem to však jiskřilo i v otázce personálního vybavení nemocnic. „Jde vám o vaše kompetence a vaši moc,“ vmetl ministr prezidentovi komory, když se přeli o Kubkův požadavek, aby stavovská komora mohla kontrolovat personální vybavení nemocnic.

 

Povinnost používat e-recept je v zákoně zakotvena od roku 2013, ale několikrát byla díky úsilí lékařské komory odložena.  Nyní se jí už další posun nepodaří. Ministr je pevně rozhodnut aktuální datum, tedy 1. ledna 2018, kdy má vejít nová povinnost v platnost, již neměnit. Milan Kubek jí nazval buzerací lékařů a argumentoval stovkami starších kolegů, kteří nemají nejen připojení k internetu, ale často ani počítač. Povinný e-recept je prý vyžene ze zdravotnictví a není za ně náhrady. Ministr Ludvík nad touto argumentací kroutil hlavou a upozornil, že je otázkou, jakým způsobem tito lékaři vlastně vykonávají svoji práci. Informace o lécích, zejména nové poznatky o jejich vlastnostech, nežádoucích účincích a interakcích, jsou dnes už výhradně dostupné pouze elektronicky. „Jak bezpečnou službu tito lékaři poskytují?“ položil ministr řečnickou otázku.

Prezident Kubek uvedl, že by měl být e-recept dobrovolný, aby se lékaři, ale i pacienti mohli rozhodnout, zda ho chtějí. Zpochybnil bezpečnost osobních dat v centrálním úložišti. Ministr opáčil pochybností, jak nakládají s daty ti lékaři, kteří nepracují s počítačem. Data pro pojišťovnu i ÚZIS totiž musejí hlásit elektronicky a dělá to za ně najatá firma, která tak má přístup k osobním datům pacientů, jichž se na to také nikdo neptá. Miloslav Ludvík je přesvědčen, že celý projekt e-receptu je připraven dobře, že nebude lékařům činit potíže a žádné stovky jich tudíž ze zdravotnictví neodejdou. Ministerstvo jim novou povinnost ulehčí tím, že v úhradové vyhlášce bude určena částka 1,70 korun na jeden e-recept, což bude celkem stát 150 miliónů korun.

Ne lékaři, ale sestry jsou problém

Ministr také zpochybnil katastrofické vidění personálního stavu českého zdravotnictví, jak jej prezentuje lékařská komora. Připouští problém u sester, nikoliv u lékařů. „Nemáme problém s lékaři, nemáme problém se sestrami v ambulantním provozu, máme velikánský problém se sestrami v lůžkové péči,“ prohlásil a vysvětlil, jak to nemocnice řeší. Jejich povinností je mít alespoň 8 sester na 30 lůžek. Snižují tedy počet provozovaných lůžek a rychleji točí pacienty na těch zbývajících.  Jeho slova potvrdil i ředitel Karlovarské krajské nemocnice Josef März, který uvedl, že jim chybí podle požadavků pojišťoven 100 a celkově 150 sester. Pokud nějaké oddělení nesplňuje požadavky na personální vybavení, uzavírá se. Nikoliv však celé nemocnice, jak by si možná představoval moderátor diskuse Václav Moravec.

Počet lékařů podle ministra meziročně opět stoupl, nyní máme v Česku 41 205 úvazků lékařů. „Zákoník práce nerespektuje realitu“, zdůraznil M. Ludvík a upozornil, že limit přesčasové práce je 416 hodin ročně, to je 36 hodin měsíčně a tedy hodina denně. „Přetíženost znamená, že jsou lékaři o hodinu denně v práci,“ řekl ironicky Ludvík a dal příklad USA, kde se slouží i 48 hodin v kuse a přitom je to země, kde se platí vysoké částky, pokud nemocnice pacienta poškodí. Také naši profesoři medicíny říkají, že mladí lékaři musejí získat dostatek zkušeností, chirurgové hovoří o „vyoperovanosti“. Miloslav Ludvík by také změnit vyhlášku o personálním vybavení nemocnic tak, aby se snížil počet lékařů sloužících v noci. Nemocnice, jako je třeba FN Motol, kterou řídil, jich musí najmout více jenom kvůli zákoníků, ne proto, že by je potřebovala.

Jde vám o moc…

„Ministr se v tom plácá“, zlobil se prezident komory. Zákoník práce podle něj chrání spotřebitele, argumentoval přitom nevyspaným chirurgem. „To dnes už není pravda, oba to víme“, reagoval ministr. „Německo nasává naše lékaře,“ pokračoval Kubek. „Nenasává,“ odvětil Ludvík, který pak odmítl i snahu komory, aby kontrolovala personální vybavení nemocnic. „Jak budou lékaři kontrolovat sami sebe? Jde vám o vaše kompetence a vaši moc,“ dodal tvrdě.

-cik-