Endoskopické operace jícnu, které řeší problémy s polykáním, dělá IKEM od roku 2012 a má jich na kontě přes 200. Obdobných operací žaludku zatím udělal v rámci klinické studie sedm. Foto: IKEM

Lékaři v IKEM zkombinovali endoskopickou operaci jícnu a žaludku

Lékařům v Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) se tento týden podařilo v rámci jednoho zákroku zkombinovat endoskopické operace jícnu a žaludku. Pacientka, která zákrok podstoupila, měla problémy s polykáním a zároveň s vyprazdňováním žaludku. Podle lékařů z IKEM, kteří včera zákrok představili novinářům, je kombinace těchto dvou operací v rámci jednoho zákroku unikátní.

 

Zdokumentován je údajně jen jeden případ z Indie z října loňského roku, kdy ale mezi jednotlivými zákroky byla pauza čtyři dny. „Spojení obou zákroků do jednoho je pro pacienty mnohem méně zatěžující – podstupují jen jednu anestezii, antibiotika se podávají jen jednou a vše proběhne v relativně krátkém čase, a i následná rekonvalescence se tak minimalizuje na pouhé hodiny a dny,“ uvedl lékař Jan Martínek, z Kliniky hepatogastroenterologie IKEM, který tento kombinovaný zákrok dělal.

Foto: IKEM

Pacientkou byla v tomto případě pětasedmdesátiletá Marie, která se zhruba 30 let potýkala s problémy s polykáním. „Potrava se mi v jícnu zarážela a špatně procházela do žaludku, takže jsem musela jíst pomalu, málo a hodně rozkousat. Kolikrát se mi stalo, že se mi to i vrátilo,“ řekla novinářům pacientka. Při vyšetření lékaři zjistili, že kromě takzvané achalázie jícnu má Marie problém i s vyprazdňováním žaludku, tedy takzvanou gastroparézu. Kombinovanou operaci podstoupila pacientka toto pondělí, po dvou dnech se cítí dobře. „Včera (v úterý) mi dali poprvé jídlo, snědla jsem ho bez problémů. Je to úžasná změna,“ konstatovala.

Foto: IKEM

Příčina této poruchy jícnu není podle lékaře Martínka jasná, choroba je ale známá už z dob antického Řecka. Z jícnu zmizí nervové buňky, konec orgánu je pak sevřený a nepouští potravu dál. Pacientům se špatně polyká a mohou mít bolest na hrudi. Častější je obdobná porucha u žaludku, kdy se orgán špatně pohybuje a má problémy s vyprazdňováním. „Pacient nemůže přijímat potravu. Všechno, co sní, mu leží v žaludku, má stále pocit na zvracení. Někteří pacienti zvrací každé jídlo, jejich vydechovaný vzduch je cítit nakvašeným jídlem,“ popsal Martínek. Podle Martínka se jedná o velmi závažné onemocnění, které se vyskytuje často u diabetiků a u pacientů, kteří podstoupili nějakou operaci žaludku. U části ale příčina není známá.

Endoskopické operace jícnu, které řeší problémy s polykáním, dělá IKEM od roku 2012 a má jich na kontě přes 200. Obdobných operací žaludku zatím udělal v rámci klinické studie sedm, nabízí je podle Martínka pacientům s nejtěžší formou poruchy, u kterých jiná léčba selhala.

-čtk-