Chcete, aby vaše dítko bylo zdravější? Pořiďte mu psa,nebo jiné zvíře, nejlépe ještě před narozením. Foto: Flickr

Mohou domácí mazlíčci snižovat riziko vzniku alergií a obezity u dětí?

Nejlepší přátelé člověka, totiž zvířecí domácí mazlíčci, dost možná nejsou jenom členy rodiny, ale také léčitelé. Studie, která vznikla v kanadské University of Alberta, dospěla k závěru, že zvířata, chovaná pro potěšení dětí, mohou zlepšovat jejich zdraví.  U dětí, které vyrůstají s mazlíčky, což v 70 procentech znamená se psy, se nachází vyšší množství určitého typu střevních bakterií, jež mohou snižovat riziko rozvinutí alergií a obezity. O studii informovala univerzita, publikoval jí odborný časopis Microbiome.

 

Vedoucí autorka studie Anita Kozyrskyjová se svým týmem 12 kolegů studovala vzorky stolice dětí a hledala vysvětlení pro předchozí výzkumy, které tvrdí, že děti vyrůstající v domácnosti se zvířaty mají nižší riziko vzniku astmatu. Vědci jsou přesvědčeni, že expozice velmi malých dětí „špíně“ a bakteriím, jež ulpí na srsti a tlapách zvířete, může zavčasu posílit jejich imunitu.

V nové studii se zjistilo, že, že pokud děti ještě před narozením a pak v prvních třech letech sdílejí domácnost se zvířecími mazlíčky, zvyšuje se u nich množství bakterií rodu Ruminococcus a Oscillospira. Starší studie ukázaly, že Ruminococcus snižuje riziko alergií v dětství, zatímco Oscillospira je spojována se snížením rizika vzniku obezity.  „Množství těchto dvou bakterií se zvýšilo dvakrát, když v domácnosti bylo zvíře,“ uvedla Kozyrskyjová. Podle vědkyně expozice zvířecím miláčkům ovlivňuje mikrobiální prostředí nepřímo a to přes matku. Dokonce, i když rodina měla psa během těhotenství matky a pak před porodem ho dala pryč, expozice měla stále vliv na vývoj imunitního systému dítěte.

Výzkum rovněž ukázal, že zvíře v domácnosti také snižuje riziko přenosu nežádoucí bakterie označované jako GBS – Group B Strep, čili strepkokokus skupiny B – jenž se vyskytuje u 25 procent jinak zdravých těhotných žen v oblasti vaginy a rekta. Nebezpečí spočívá v možném přenosu na dítě během porodu, u něhož bakterie vyvolá zápal plic. V USA infekce napadne jedno dítě z dvou tisíc narozených.

Pes v pilulce

Kozyrskyjová míní, že rodinám, které zvíře nevlastní, by v budoucnosti mohlo pomoci cosi, co nazývá „pes v pilulce“, čili přípravek, který by obsahoval zmíněné „dobré“ střevní bakterie, jež by posilovaly střevní mikroflóru a tedy imunitu dítěte. „Není přitažená za vlasy představa, že by farmaceutický průmysl vytvořil přípravek, který by byl podobný probiotikům,“ říká.

Kolik lidé po světě chovají domácích mazlíčků, zjišťovala společnost GFK. Více než polovina (56 procent) lidí z celého světa žije alespoň s jedním domácím mazlíčkem. V Latinské Americe jsou nejoblíbenější psi, zatímco v Rusku a Francii vedou kočky. Podle Humane Society of United States 79,7 miliónů domácností vlastní alespoň jedno domácí zvíře, nejčastěji psa. Také v Česku chováme nejčastěji psy (dva milióny), na druhém kočky (jeden milión).

-cik-