Program MEDEVAC funguje od roku 1993. Kromě vysílání lékařských týmů do zahraničí zahrnuje také transport pacientů do Česka, školení zdravotnického personálu nebo zlepšování zdravotnické infrastruktury ve vybraných zemích. Foto: MV ČR, koláž ZD

Na humanitární program MEDEVAC je letos připraveno 60 miliónů korun

Na český humanitární program MEDEVAC, který pomáhá v zahraničí, je letos připraveno 60 milionů korun. Většina částky je k dispozici na zdravotnické aktivity, například vysílání českých lékařů do postižených oblastí nebo evakuaci zdravotně postižených obyvatel jiných zemí k léčení do českých nemocnic. Vyplývá to z materiálů, které bude příští týden projednávat vláda.

 

Na vysílání lékařů do zahraničí nebo evakuace pacientů do českých nemocnic je v programu připraveno 43 milionů korun. Dalších 12 milionů korun má sloužit na finanční dary, které půjdou do zahraničí, a pět milionů zůstává jako rezerva. Peníze či lékařská pomoc by měly směřovat například na Ukrajinu, do Jordánska, Iráku, Libanonu, Keni, Maroka, Senegalu, Etiopie, Kambodže nebo Nepálu.

První čtyři miliony korun z částky na finanční dary má získat mezinárodní humanitární organizace Caritas Internationalis, která se zaměřuje na projekty v iráckém Mosulu a jeho okolí, kde se bojuje s Islámským státem. České peníze by prostřednictvím této organizace měly jít na obnovu zdravotnických zařízení v osvobozených oblastech. „Cílem projektu bude distribuce hygienických balíčků alespoň 1800 nejvíce zranitelným domácnostem v nově osvobozených částech Mosulu a rehabilitace dvou zdravotnických zařízení v Mosulu skrze dodání sanitárního a hygienického materiálu,“ stojí v podkladech pro vládu.

Program MEDEVAC, na němž se podílejí ministerstva vnitra a zahraničí, funguje v České republice od roku 1993. Kromě vysílání lékařských týmů do zahraničí zahrnuje také transport pacientů do Česka, školení zdravotnického personálu nebo zlepšování zdravotnické infrastruktury ve vybraných zemích. V minulosti program pomohl pacientům z Bosny a Hercegoviny, Čečenska, Kosova, Iráku, Afghánistánu, Pákistánu, Kambodže, Libye, Barmy, Sýrie nebo Ukrajiny.

-čtk-