Ústavně-právní výbor podpořil návrh, aby výjimka ze zveřejňování smluv platila rovněž pro nákupy zdravotnických potřeb a léčiv. Ředitelé nemocnic požadovali, aby mohli tyto smlouvy zveřejňovat s několikadenním zpožděním, aniž by to ovlivnilo jejich platnost. Foto: koláž ZD

Senátní výbor doporučil omezit výjimky ze zveřejňování smluv, měly by však zahrnout nemocnice

Senátní ústavně-právní výbor doporučil omezit výjimky ze zveřejňování smluv v jejich internetovém registru. V souladu s původním poslaneckým návrhem je ale doporučil rozšířit jen na národní podnik Budějovický Budvar, nikoli plošně na všechny státní, krajské či obecní firmy. Výbor podpořil také výjimku pro nákupy zdravotnických potřeb a léčiv, kterou dříve odmítla Poslanecká sněmovna.

 

Další dva senátní výbory, které se registrem smluv zabývaly, k žádnému doporučení nedospěly. Senát jako celek o novele týkající se registru rozhodne po Velikonocích. Očekává se, že se bude muset vyrovnat jak s podněty na další úpravy novely, tak s návrhy na její zamítnutí nebo schválení beze změn.

Návrat k původní verzi novely uvítalo uskupení Rekonstrukce státu, které zavedení registru smluv prosazovalo. „To je přijatelné řešení, jinak by povinnost zveřejňování ztratily i státní podniky, kterým nijak nevadí,“ uvedl právník Josef Karlický. Podle průzkumu, který si nechala vypracovat Otevřená společnost, plošné výjimky ze zveřejňování smluv státu pro státní a městské firmy odmítají i téměř tři čtvrtiny voličů, podotkl Václav Zeman z Rekonstrukce státu.

Sněmovní verze novely totiž počítá s tím, že zveřejňování by se nemělo týkat i dalších státních podniků a společností s většinovou účastí státu, krajů nebo obcí, které mají obchodní či průmyslovou povahu. Podle kritiků tohoto omezení by to ale znamenalo značné okleštění zákona označovaného za protikorupční.

Ústavně-právní výbor podpořil také návrh, aby výjimka ze zveřejňování smluv platila rovněž pro nákupy zdravotnických potřeb a léčiv. Ředitelé nemocnic požadovali, aby mohli tyto smlouvy zveřejňovat s několikadenním zpožděním, aniž by to ovlivnilo jejich platnost. Sněmovna takovou úpravu odmítla. Více o problematice jsme psali zde.

Povinnost zveřejňovat smlouvy by se podle návrhu KDU-ČSL neměla týkat ani veřejných vysokých škol a výzkumných institucí, které uzavírají se soukromou podnikatelskou sférou. Úlevy by měly mít i Česká televize a Český rozhlas. Pod zákon by sice spadaly, nemusely by ale vkládat do registru smlouvy, které se týkají výroby a vysílání sportovních pořadů včetně nákupu práv, a dohody o nákupu práv převzatých pořadů.

-čtk-