Žloutenka A se projevuje nevolností, nechutenstvím, únavou, zvracením, pobolíváním pod pravým žeberním obloukem, bolestmi zad a břicha. Děti mívají horečku a častěji zvrací. Projevem onemocnění je tmavá moč (až jako černé pivo), zatímco stolice je světlá až šedobílá. Ilustrační foto: Kampaň Health Lantern

Ve středočeském Slaném se dál šíří žloutenka typu A, zatím 18 nemocných

Ve Slaném pokračuje šíření žloutenky typu A. Tento týden počet nemocných, kteří byli nebo ještě jsou kvůli nemoci v nemocnici, dosáhl 18. Podle hygieniků se jedná o počínající epidemii. Většina případů je z komunity obývající bývalý areál pekáren na Pražské ulici ve Slaném, další nemocní s nimi byli v úzkém kontaktu. ČTK to sdělila ředitelka protiepidemického odboru středočeské hygienické stanice Lilian Rumlová.

 

Podle Rumlové je možné další šíření onemocnění, které se přenáší především při nedodržování zásad osobní hygieny. Přísné dodržování hygieny je pro zastavení epidemie zásadní. Jde o umývání rukou teplou vodou a mýdlem po každé návštěvě toalety, lidé by také neměli pít ze stejné nádoby nebo sdílet ručník.

Všem, kteří byli v kontaktu s nakaženými a také školním kolektivům, byla nařízena protiepidemická opatření. Obnášejí například lékařské vyšetření, hlášení změn zdravotního stavu lékaři, v době volna omezení kontaktu s ostatními lidmi tam, kde se používají společné toalety, třeba na koupalištích, v saunách, ale i při návštěvách.

„V kolektivech se opatření týkají zvýšené frekvence úklidu za použití dezinfekčních prostředků, omezení konání hromadných akcí ve škole a účasti na nich mimo školu a podobně,“ uvedla Rumlová.

Hygienici také ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví zajišťují pro rizikové osoby, tedy lidi, kteří jsou v kontaktu s nemocnými, očkování. Vedení Slaného pomáhá s plněním doporučených opatření a zajistilo spolupráci s městskou nemocnicí.

Za posledních pět let se podle Rumlové počty nemocných virovou hepatitidou A ve Středočeském kraji pohybovaly v desítkách případů. Jejich rozmezí činí 34 případů v roce 2012 až 77 případů v roce 2014. „V loňském roce se jednalo o 47 případů,“ informovala vedoucí protiepidemického odboru. Kladensko včetně Slaného ale není místem, kde by se žloutenka ve středních Čechách vyskytovala nejvíce, objevuje se i v jiných okresech a krajích. Například na jižní Moravě bylo v loňském roce evidováno 449 případů žloutenky, tedy polovina z celkového počtu případů v celé zemi.

Také není pravidlem, že se žloutenka šíří z ubytoven nebo vyloučených lokalit. „V současné době ve Slaném ano, ale v jiných oblastech se o vyloučené lokality nejedná a nejednalo, spíše o případy dovezené z oblastí, kde momentálně probíhá nebo probíhal zvýšený výskyt. Obyvatelé Středočeského kraje tam mohli být na návštěvě, pracovně a podobně,“ doplnila Rumlová.

-čtk-