Sestry se dočkají slíbeného příspěvku na směnnost. Mimořádné peníze pro tento rok jsou připraveny ze státního rozpočtu pro sestry jak ve státních, tak soukromých nemocnicích. Příští rok bude muset příplatky pokrýt úhradová vyhláška. Foto: Koláž ZD

Vláda potvrdila 2000 korun od července pro sestry ve směnném provozu u lůžka

 Vláda dnes potvrdila vyčlenění prostředků na příplatky pro zdravotní sestry. „Z dlouholetých zkušeností ve vedení nemocnice vím, že směny u lůžka pacienta patří k nejnáročnějším službám zdravotnického personálu vůbec. Od 1. července letošního roku proto dostanou přidáno všechny sestry u lůžka ve směnném provozu 2 000 korun, a to bez ohledu na to, zda pracují ve státní nebo soukromé nemocnici, přesně jak jsem slíbil,“ uvedl po jednání vlády ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík.

 

U přímo řízených nemocnic ministerstva se bude jednat o příplatek za směnnost, soukromé nemocnice pak budou moci čerpat 2 000 korun za směnu pro sestru u lůžka z dotačního programu, kam se o něj budou moci přihlásit.

„Tento dotační program bude pro soukromé nemocnice připraven do 1. července, o jeho startu budou nemocnice informovány. 600 milionů korun na splnění tohoto plánu právě vyhradila vláda ze státního rozpočtu, dalších 400 milionů potřebných pro soukromé nemocnice půjde z rezerv našeho ministerstva,“ vysvětlil postup ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík a dodal, že celoroční náklady na takové navýšení budou zhruba dvě miliardy korun. Pro rok 2018 už s výdaji na příplatky sestrám za směnný provoz u lůžka bude počítat úhradová vyhláška.

-TZ MZ-