Letos dostalo všeobecné praktické lékařství celkem 100 rezidenčních míst. Dotace na jedno místo po dobu 3 let činí 1 440 000 Kč. Foto: media.defense.gov

Ministerstvo zdravotnictví musí řešit problém v zákoně, jinak letos vypadne sto rezidenčních míst pro praktiky

Ministerstvo zdravotnictví řeší problém s novelou zákona o specializačním vzdělávání lékařů platnou od července. Zájemcům o všeobecné lékařství znemožnila přihlásit se k dalšímu studiu. V tiskové zprávě o tom informovala Společnost všeobecného lékařství. Místa, kde praktičtí lékaři mohou získat povinnou praxi, dotuje ministerstvo. Letos jich vypsalo stovku.

 

První část vzdělání mají všichni lékaři společnou, poté si vybírají specializaci. Zatímco ostatní lékaři mohou získat tříleté specializační vzdělání v nemocnicích, studenti Všeobecného lékařství musí tříletou praxi absolvovat v ordinaci u některého z praktických lékařů. Ministerstvo zdravotnictví vypsalo letos 100 míst, která finančně podpoří. Na jedno místo dá na tři roky 1,4 milionu korun.

Podmínkou pro přijetí zájemce o takzvané rezidenční místo je ale podle novely zákona nově to, aby byl přihlášený do specializačního studijního oboru na vysoké škole do konce června. Někteří ale promovali až v červenci a v době uzavření přihlášek ještě neznali číslo svého diplomu, které je k přihlášce nutné.

„Rezidenční místa jsou jedinou šancí absolventů, jak se stát praktickými lékaři. Dotace na toto místo alespoň zčásti kryje tříletou povinnou specializační přípravu. Bez ní to zkrátka nejde. Program rezidenčních míst vyhlašuje MZ ČR vždy počátkem roku, kde tato podmínka nebyla. Není tedy možné splnit novou podmínku MZ ČR,“ uvedl předseda Společnosti všeobecného lékařství Svatopluk Býma. Samotnou informaci zveřejnilo ministerstvo na portále IPVZ až 21. 7., tedy zcela po termínu. Kritickou situaci by podle praktiků řešila výjimka, podle níž by se do rezidenčního programu mohli přihlásit čerství absolventi, kteří si požádali o zařazení po 30. 6., tedy tak jako v minulých letech.

Podle mluvčí Čechové mají příslušní náměstci dnes ministrovi předložit řešení. „Samozřejmě nechceme, aby bylo těchto 100 lékařů vyřazeno z dotací. Je v našem zájmu podporovat absolventy programem rezidenčních míst. K celé věci došlo v průběhu legislativního procesu, kdy nebylo možné předjímat, jak rychle bude novela přijata a kdy vstoupí v účinnost. Jde o důsledek toho, že účinnost novely byla formulována jako „prvním dnem čtvrtého měsíce po zveřejnění ve Sbírce zákonů“, což dopadlo na 1.7.2017. Věříme, že najdeme způsob, jak celou věc napravit,“ vysvětlila Čechová. Zákon platí od 1. července a stanovuje, že lékaři mají být přihlášení vždy do konce června, což letos nemohli stihnout.

Novela zákona o specializačním vzdělávání lékařů platná od letošního července především navýšila počet základních studijních oborů a naopak snížila o tři počet specializací. Samostatně už například nebude možné studovat praktické lékařství pro děti a dorost, bude součástí pediatrie.

Dále zákon nově stanovuje základní vzdělání lékaře na 2,5 roku místo současných dvou. Novela také upřesňuje výkon odborného dohledu nad neatestovanými lékaři při jejich praxi a podmínky uznávání aprobace cizinců ze zemí mimo EU.

-čtk, mk-