Ocenění Kvalitní a bezpečná nemocnice převzal od náměstka VZP Petra Hoňka ředitel nemocnice U Sv. Anny Martin Pavlík, náměstkyně pro ošetřovatelskou péči Jana Zvěřinová a Lenka Hamříková, vedoucí oddělení řízení kvality. Foto: FNUSA

Svatá Anna vyhrála ocenění Kvalitní a bezpečná nemocnice 2017

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně získala certifikát za vítězství v oblasti akutní lůžková péče. Udělila jí ho Česká společnost pro akreditaci ve zdravotnictví, která hodnotila 40 poskytovatelů lůžkové zdravotní péče z celé České republiky. Nemocnice má přes 900 lůžek.

 

Certifikát převzali zástupci vedení na konferenci Kvalita zdravotní péče a akreditace, která se konala v úterý v Praze. Nemocnice zvítězila na základě informací posbíraných loni při získávání akreditace potvrzující poskytování kvalitní a bezpečné zdravotní péče. Akreditace se uděluje na tři roky.

Získané údaje využila Česká společnost pro akreditaci ve zdravotnictví ke zhodnocení ve třech kategoriích. První z nich je akutní lůžková péče, která zahrnuje lůžka standardní a intenzivní péče, druhou je následná lůžková péče, pod kterou spadají léčebny dlouhodobě nemocných. Třetí kategorií je pak dlouhodobá lůžková péče, což je například hospic.

Svatoanenská nemocnice má lůžka pouze v první kategorii, léčebnu dlouhodobě nemocných ani hospic neprovozuje. „Ocenění znamená, že je v nemocnici řízení a zvyšování kvality a bezpečí na velmi vysoké úrovni a že poskytuje kvalitní a bezpečnou péči,“ uvedla Renata Podstatová z České společnosti pro akreditaci ve zdravotnictví.

Podle ní odborníci hodnotí čtyři oblasti, a to řízení a zvyšování kvality a bezpečí, péči o pacienty, péči o zaměstnance a bezpečnost prostředí. Akreditační řízení podle zákona se uskutečnilo loni v říjnu. Na základě něj nemocnice prokázala, že poskytuje kvalitní a bezpečnou péči, a získala proto akreditaci. „Už v rámci akreditace Česká společnost pro akreditaci ve zdravotnictví ocenila propojení a originální informační systémy, nastavená bezpečnostní pravidla IT, přehledné internetové stránky včetně vedení lékařské a ošetřovatelské péče,“ doplnila Veselá. Udělení certifikátu za nejlepší akutní lůžkovou péči je tedy dalším oceněním.

Loni se stala vítězem projektu Kvalitní a bezpečná nemocnice Oblastní nemocnice Kladno.

-čtk-