Lidé Andreje Babiše, kteří budou formovat české zdravotnictví. Zleva: Adam Vojtěch, budoucí ministr, Věra Adámková - nová předsedkyně zdravotního výboru a Rostislav Vyzula, který tento post opouští, ale obhájil mandát poslance a bude dál ve výboru pracovat. Všichni tři už jsou členy správní rady VZP. Foto: Koláž ZD.

Adam a Adámková. Jméno nového ministra je téměř jisté, profesorka z IKEMu se ujme vedení výboru  

 

Jméno 31letého právníka v kolonce ministr zdravotnictví již obdržel prezident republiky. Pokud Miloš Zeman nepřijde s nějakým překvapujícím požadavkem či pochybností, je jisté, že příštím šéfem rezortu bude Adam Vojtěch. Ode dneška navíc známe složení Výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny, který si zvolil za předsedkyni profesorku Věru Adámkovou.

 

Adam Vojtěch byl mírným favoritem na místo ministra zdravotnictví již před volbami. Několik let strávil v bezprostřední blízkosti šéfa hnutí ANO Andreje Babiše a stal se jeho nepostradatelným rádcem pro oblast zdravotnictví a autorem stanovisek, dopisů, analýz. Babiš sice zvažoval více možných kandidátů, ale nakonec vsadil na svého mladého spolupracovníka, kterého netíží vazby z minulosti a který s nebude rozpakovat provést razantní jak personální, tak organizační změny.

Profesorka Věra Adámková, přednostka Pracoviště preventivní kardiologie pražského IKEM, byla také jednou osobností, o nichž Andrej Babiš uvažoval, že by se mohla stát ministryní zdravotnictví. Podle informací Zdravotnického deníku se mezi deseti poslanci hnutí ANO, kteří jsou členy sněmovního zdravotního výboru, hlasovalo o tom, koho nominují na post předsedy tohoto výboru. Po dvou hlasech získali dosavadní šéf výboru profesor Rostislav Vyzula a další lékař David Kasal. Profesorka Adámková obdržela šest hlasů. Následně jí Výbor zvolil.

Podívejte se také, co jsme psali o budoucím ministrovi i nové předsedkyni zdravotního výboru před volbami.

Seznam nových členů Výboru pro zdravotnictví PSP ČR:

prof. MUDr. Věra Adámková, CSc. (ANO) – předsedkyně

Ing. Hana Aulická Jírovcová, (KSČM)

MUDr. Jiří Běhounek, (ČSSD)

MUDr. Milan Brázdil, (ANO)

MUDr. Jaroslav Dvořák, (SPD)

MUDr. Kamal Farhan, (ANO)

PaedDr. Alena Gajdůšková, (ČSSD)

MUDr. Miloslav Janulík, (ANO)

MUDr. Vít Kaňkovský, (KDU-ČSL)

MUDr. David Kasal, (ANO)

Karla Maříková, (SPD)

MUDr. Jiří Mašek, (ANO)

doc. PaedDr. Ilona Mauritzová, Ph.D., (ODS)

Mgr. Jana Pastuchová, (ANO)

Bc. Daniel Pawlas, (KSČM)

PhDr. Olga Richterová, (Piráti)

Doc. MUDr. Bohuslav Svoboda, CSc. (ODS)

prof. MUDr. Julius Špičák, CSc., (ANO)

Ing. Petr Třešňák, (Piráti)

prof. MUDr. Vlastimil Válek, CSc., MBA, EBIR (TOP09)

MUDr. Jiří Ventruba, CSc., (ODS)

prof. MUDr. Rostislav Vyzula, CSc., (ANO)

Mgr. Adam Vojtěch, (ANO) – pokud se stane ministrem, nebude již dále členem výboru

-cik-