Záměr transformace nemocnice zastupitelé města Čáslav projednají na zasedání 27. listopadu. Foto: Wikimedia

Čáslav zvažuje převod nemocnice na obchodní společnost, bojí se totiž navyšování platů, které nařídila vláda

Čáslav na Kutnohorsku zvažuje, že převede městskou nemocnici z příspěvkové organizace na obchodní společnost. Přimělo ji k tomu rozhodnutí vlády o zvýšení platů zdravotníků, které bude pro nemocnici v příštím roce znamenat růst nákladů zhruba o 15 milionů korun. Město má obavy, aby se nemocnice kvůli podobným nařízením v budoucnu nedostala do platební neschopnosti. Jako obchodní společnost si bude moci mzdy tvořit sama, řekl ČTK starosta Jaromír Strnad (ČSSD).

 

Platy v čáslavské nemocnici se zvyšovaly už v minulosti, nyní se od 1. ledna počítá s dalším růstem o deset procent. „Chtěli bychom se tomu do budoucna vyhnout a odměňovat podle výkonu,“ uvedl Strnad.

Nemocnice s 294 zaměstnanci letos hospodaří s 220 miliony korun. Podobně vysoký je i rozpočet města, které je jejím zřizovatelem. „Navýšení mzdových nákladů v příštím roce zhruba o 15 milionů korun je pro nemocnici tohoto typu i pro zřizovatele, kterým je desetitisícové město, velké. Samozřejmě si s tím poradíme, ale dlouhodobě to sanovat nemůžeme,“ uvedl Strnad. Už nyní mzdové náklady představují 71 procent všech nákladů, což je podle starosty moc. „U běžných nemocnic je to do 60 procent,“ podotkl.

Nemocnice podle něj dlouho hospodařila se ziskem, postupně se ale její hospodaření zhoršuje, což Strnad připisuje podobným vnějším zásahům. „Hrozilo by, že se dostaneme do platební neschopnosti, což bychom nechtěli,“ upozornil.

Záměr transformace nemocnice zastupitelé projednají na zasedání 27. listopadu. Podle Strnada by měla být nemocnice do budoucna převedena na společnost s ručením omezeným, která by byla stoprocentně vlastněná městem. S vstupem soukromého subjektu se podle něj nepočítá. „Sháníme informace o tom, za jakých předpokladů by to šlo a co je k tomu potřeba. Rozhodně by to nešlo dřív než od 1. ledna 2019,“ uzavřel starosta.

Vláda přidávala zdravotníkům a sociálním pracovníkům opakovaně. Zdravotníci dostali v letech 2015 a 2016 o pět procent víc, letos o deset procent a pro rok 2018 je schválen také desetiprocentní růst tarifů. Průměrný výdělek zahrnuje tarif i všechny odměny, náhrady a příplatky, které představují velkou část hrubého platu. Průměrný hrubý plat sester je podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky necelých 28.500 Kč. Ve státní nemocnici měly sestry průměrně 30.866 korun, v nestátní 25.434 Kč.

-čtk-