Jeden ze zakladatelů portálu Akutně.cz doktor Petr Štourač, přednosta Kliniky dětské anesteziologie a resuscitace v brněnské dětské nemocnici, předvádí novinářům intubaci. Foto: akutne.cz

Mladí lékaři a medici trénovali v Brně na figurínách a virtuálních pacientech

Stovky mladých lékařů a studentů medicíny si včera mohly na konferenci v Brně vyzkoušet moderní postupy v oblasti akutní medicíny. Pomáhaly jim k tomu sofistikované figuríny nebo moderní programy v podobě virtuálního pacienta, řekla ČTK Ema Wiesnerová z tiskového odboru Masarykovy univerzity. Akci zastřešoval portál AKUTNĚ.CZ, který se snaží přitáhnout mladé lékaře k oboru anesteziologie a intenzivní medicíny.

 

Portál před deseti lety založili odborníci z Lékařské fakulty Masarykovy univerzity (MU), aby sjednotili a zmodernizovali výuku akutní medicíny. Dnes jej využívají lékařské fakulty v České republice i na Slovensku a také mladí lékaři, kteří si chtějí upevnit své znalosti a mít přehled o novinkách v oboru. Měsíčně má portál přes 4000 unikátních přístupů z celého světa, protože jeho část je také v angličtině.

„Naší největší chloubou jsou moderní dvojjazyčné výukové pomůcky v podobě virtuálního pacienta. Jde o interaktivní algoritmy, kterých je aktuálně dostupných více než osmdesát a patří tak mezi celosvětově největší soubory virtuálních pacientů,“ uvedl jeden ze zakladatelů portálu Petr Štourač z lékařské fakulty, který působí také jako přednosta Kliniky dětské anesteziologie a resuscitace v brněnské dětské nemocnici.

Doplnil, že algoritmy získaly také řadu ocenění na univerzitní, národní i mezinárodní úrovni, kde patří mezi vysoce citované publikace v časopisu Journal of Medical Interenet Research, který je jedničkou v této oblasti.

Virtuální pacienti na AKUTNĚ.CZ provádějí studenty či začínající lékaře situacemi, které je mají naučit, jak co nejefektivněji pomoci člověku ve velmi závažném stavu. Mohou tam najít případy, jako je resuscitace, dušení nebo komplikovaný porod, které jsou rozložené do jednotlivých uzlů, v nichž se musí člověk rozhodnout, co udělat. Na přípravě algoritmů představujících virtuální pacienty se podílejí sami studenti pod dozorem odborníků.

Díky práci na portálu se podle jeho zakladatelů daří řešit také jeden z celospolečenských problémů, tedy nedostatek lékařů některých odborností. Obory anesteziologie a intenzivní medicína totiž patří mezi ty, které si studenti se zkušeností AKUTNĚ.CZ vybírají přednostně pro svou atestaci, a v oboru je tak dostatek mladých lékařů.

„V dalších letech bychom chtěli posílit také oblast postgraduálního a dalšího vzdělávání, tedy rozšířit náš portál o materiály zajímavé a přínosné pro mladé lékaře před i po atestaci,“ dodal Štourač.

Do akutní medicíny patří urgentní medicína, tedy přednemocniční péče o pacienty, kterou mají na starost zdravotničtí záchranáři. Další součástí je medicína intenzivní, tedy nemocniční péče o pacienty, kterým selhává jedna či více životních funkcí, dále anestezie, jež řeší nejen to, aby dopadla dobře operace, ale aby lidé přežili i dlouhou dobu po operaci, a posledním pilířem je pak léčba bolesti.

-čtk-