Foto: koláž ZD

Nemocnice v Liberci zvýší platy od příštího roku o deset procent

Všem zdravotnickým a nezdravotnickým pracovníkům v Krajské nemocnici Liberci stoupnou příští rok platy o deset procent. Zároveň o deset procent vzroste lékařům příplatek za službu. Rozhodlo o tom představenstvo společnosti, sdělil včera ČTK mluvčí nemocnice Václav Řičář. Celkový objem prostředků určených na tyto mzdy stoupne o 100 milionů korun ve srovnání s letošním rokem.

 

„Sto milionů korun je maximální možné navýšení finančních prostředků ze strany pojišťoven při splnění všech smluvních parametrů u všech zdravotních pojišťoven,“ řekl generální ředitel nemocnice Luděk Nečesaný.

Podle něj tak mohli rozhodnout i díky příznivému vývoji v hospodaření, letošní je zatím v přebytku několika desítek milionů korun. Zvýšení mezd by se podle ředitele nemělo odrazit na výši investic v příštím roce. Investiční plán bude představenstvo schvalovat na svém příštím zasedání, z vlastních zdrojů se chystá nemocnice vydat přibližně 150 milionů korun.

Krajská nemocnice Liberec je akciovou společností, kde je největším vlastníkem Liberecký kraj a menšinové podíly drží města Liberec a Turnov. Slouží nejen 440.000 obyvatelům kraje, ale traumatologie či neurochirurgie ošetřují pacienty z celé země. Od 1. ledna 2014 se nemocnice sloučila s Panochovou nemocnicí Turnov. Vzniklo tak zdravotnické zařízení s 1126 lůžky, které zaměstnává 2450 lidí. Nemocnice loni dosáhla výnosů 2,961 miliardy korun a její hospodaření skončilo čtrnáctimilionovým ziskem.

Letos mzdy pracovníkům krajské nemocnice stouply od pěti do 17 procent. Průměrný hrubý plat lékaře je 83.524 korun, farmaceuta 51.081 korun a všeobecné sestry 37.056 korun. Ošetřovatelé, sanitáři či laboratorní asistenti mají v průměru 23.276 korun, dělníci a provozní pracovníci pobírají v průměru 17.871 korun.

-čtk-