Napadení personálu nejsou ničím výjimečným, agresivita pacientů i návštěvníků v posledních letech roste. Nejčastěji k napadením dochází na urgentním příjmu, traumatologii a také na dětském oddělení. Foto: koláž ZD

Českolipská nemocnice má nový systém bezpečnostních opatření

Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa spustila před koncem letošního roku nový systém bezpečnostních opatření. Alarmujícími tlačítky jsou vybavena všechna oddělení nemocnice – lůžková i nelůžková, jsou i v ambulancích, na chodbách a dalších frekventovaných místech. Personálu umožní v případě vážného ohrožení napojit se přímo na pult centrální ochrany, který upozorní bezpečnostní agenturu nemocnice. Ta bude na místě do pěti minut, řekla včera ČTK mluvčí nemocnice Kateřina Amrichová.

 

Nemocnice v České Lípě je druhým největším zdravotnickým zařízením v Libereckém kraji. Se svými 488 lůžky slouží pro spádovou oblast se 120.000 a v létě až 150.000 obyvateli. Jiná nemocnice na Českolipsku není. Zařízení zaměstnává zhruba 840 lidí, z toho je 112 lékařů a asi 450 sester. Loni tam bylo hospitalizováno téměř 18.000 pacientů, dalších 284.000 lidí prošlo ambulancemi.

Napadení personálu nejsou ničím výjimečným, agresivita pacientů i návštěvníků v posledních letech roste. „Nejvíce ohroženou skupinou zdravotníků, která se v praxi potýká s agresivními pacienty či návštěvníky, je ošetřovatelský personál,“ doplnila ředitelka pro ošetřovatelskou péči Dana Šperlíková. Nejčastěji k napadením dochází na urgentním příjmu, traumatologii a také na dětském oddělení. Většinou je to podle Amrichové spojeno s alkoholem či drogami.

Právě v takových případech by měl nový bezpečnostní systém personál chránit. Tlačítka (panic button) jsou pro zdravotníky k dispozici v několika provedeních – jsou buď umístěna napevno, případně jsou mobilní ve tvaru náramku nebo dálkového ovladače, který lze upevnit na šňůrku na krk nebo třeba na klíče. Každé oddělení si mohlo tlačítka zvolit. Celkem jich je po nemocnici stovka, z toho je 60 ve formě pevných vypínačů. „Trvale chránit naše zdravotníky, ale také pacienty a návštěvníky máme stále jako jeden ze stěžejních úkolů,“ dodal generální ředitel nemocnice Pavel Marek.

-čtk-