Vláda již zřejmě nepřipustí další odklad povinnosti vystavovat eRecepty, a proto návrhy pozice i senátu zamítne. Řešením má být pouze roční moratorium na ukládání pokut.

Vláda nejspíš odmítne odklad povinných elektronických receptů

Vláda nejspíš odmítne odklad povinných elektronických receptů, jak to navrhují Senát a poslanci ODS. Vyplývá to z předkládací zprávy na vládním webu. Kabinet místo toho ve svém programovém prohlášení plánuje změnu systému elektronického receptu, přičemž po dobu jednoho roku nebudou uplatňovány sankce za jeho nevyužívání.

 

Senát v rámci novely zákona o léčivech doporučil, aby elektronické recepty nahradit papírové až od roku 2020, nikoliv už od začátku příštího roku. Obdobná novela poslanců ODS počítá s pětiletým odkladem.

„Snaha o odsun účinnosti zákona v této chvíli je nesystémovým krokem, který navíc s přihlédnutím k procesním aspektům legislativního procesu není realizovatelný,“ uvádí se v návrhu stanoviska pro vládu. Novely by totiž musely být přijaty do konce roku, což není možné stihnout. Sněmovna počátkem prosince odmítla kvůli nesouhlasnému postoji ANO a ČSSD projednat podobný návrh přednostně.

Ministr Adam Vojtěch (za ANO) dnes řekl, že povinnost pro lékaře od ledna 2018 zůstane, nebudou ale dostávat pokuty za nesplnění. Pro pacienty se nezmění, budou dál většinou dostávat recept vytištěný na papír; ve formě e-mailu nebo SMS na mobil jen na vlastní žádost. Přes 7000 žádostí lékařů o připojení k centrálnímu úložišti elektronických receptů zřejmě nebude do konce letošního roku vyřízeno, dodal ministr. Za systém zodpovídá Státní ústav pro kontrolu léčiv, jeho ředitel Zdeněk Blahuta tento týden rezignoval na funkci.

Vojtěchův předchůdce Miloslav Ludvík (ČSSD) počátkem prosince řekl, že první rok po spuštění povinných eReceptů bude podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv koordinační. Příští rok by tak byli sankcionováni pouze ti lékaři, kteří by systém sReceptů bojkotovali a nepřipojili se k němu. Podle zákona může být sankce až dvoumilionová.

Elektronické recepty zavedl v Česku zákon už v roce 2007. Vytvoření nového systému, jeho čtyřletá podpora a rozvoj stál SÚKL 14 milionů korun, provoz 100.000 korun měsíčně. Systém eRecept počítá s odbavením až 130 milionů receptů za rok, nyní je to asi 70 milionů papírových receptů. Zastánci změny si od ní slibují úsporu výdajů na léky nejméně 400 milionů korun.

-čtk-