Sněmovna zamítla snahu Senátu o odklad elektronických receptů, výbor doporučil Vojtěchův návrh

Sněmovna zamítla už v dnešním úvodním kole senátní snahu o dvouletý odklad zavedení povinných elektronických receptů na léky. Povinnost platí od ledna, novela by tak musela záležitost řešit zpětně. Ve hře je ale jiná novela, podle níž by lékařům letos nehrozila sankce za to, že recept předepíšou v papírové podobě. S tou přichází ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO), jeho návrh podpořil zdravotní výbor.

 

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) podotkl, že senátní návrh by nebylo možné schvalovat. „Předpokládá, že se zruší povinnost, která již nastala,“ uvedl.

Zamítnutí normy z těchto důvodů navrhl zpravodaj Bohuslav Svoboda (ODS), byť občanští demokraté jinou novelou původně žádali pětiletý odklad povinných elektronických receptů. V úterý předlohu ze Sněmovny stáhli. Svoboda ale trvá na tom, že eRecept za nynějšího stavu nic nového nepřináší.

Zamítnutí normy podpořilo 81 ze 148 přítomných poslanců. Proti jich bylo 39.

Senát svou novelu schválil začátkem prosince. Předložilo ji devět senátorů v čele s Vladimírem Plačkem (ČSSD). Obávali se toho, že by spuštění povinných elektronických receptů mohlo prohloubit nedostatek praktických lékařů na venkově.

Rok bez sankcí prosazuje Vojtěch. Dolní komora by tento návrh měla pravděpodobně v pátek podle doporučení zdravotnického výboru schválit. Úprava také předpokládá, že pokud by lékový ústav do doby účinnosti novely zahájil s některým lékařem přestupkové řízení, bylo by ze zákona zastaveno. Současný zákon předpokládá sankci za nevydání receptu v elektronické podobě až dva miliony korun.

Záporně se výbor postavil v souladu s Vojtěchovým stanoviskem k pozměňovacímu návrhu Jaroslava Dvořáka (SPD) na úplné zrušení povinnosti. Dvořák chce, aby se lékaři mohli sami rozhodnout, zda předepíšou recept v papírové, nebo v elektronické podobě. Tento stav platil do konce loňského roku. Elektronický recept je povinný od ledna.

Členové výboru doporučili plénu zamítnout i úpravu Patrika Nachera (ANO), jež by zrušila odpovědnost šiřitele za obsah reklamy na léčiva, humánní léčivé přípravky, doplňky stravy nebo na potraviny pro zvláštní výživu. Odpovědnost nesou také zadavatel a zpracovatel propagace. Rovněž s Nacherovým návrhem Vojtěch nesouhlasil.

-čtk, red-