"Pokud mám poslední informaci od právní firmy, tak ještě žádná obálka nebyla doručena. Osobně si dokonce myslím, že po tomto mediálním šumu ani žádná být doručena nemusí," uvedl Daniel Hodek, místostarosta Prahy 1. Foto: Wikimedia

Výbor vyzval Prahu 1 k ukončení koncesního řízení na nemocnici, Hodek ustupuje

Praha 1 by měla co nejdříve ukončit koncesní řízení na pronájem Nemocnice Na Františku. Ve čtvrtek ji k tomu vyzval zdravotnický výbor pražského zastupitelstva. Radnice zahájila jednání s Prahou o dalším osudu nemocnice, ve hře je i možnost jejího převzetí magistrátem. Zároveň stále běží koncesní řízení, ve kterém Praha 1 hledá soukromého provozovatele. Zatím není jasné, kdy radnice tendr ukončí, podle kritiků by tak měla učinit okamžitě.

 

Pražští radní minulý týden schválili záměr, podle kterého má magistrát zájem nemocnici převzít do správy. Nyní město žádné lůžkové zdravotnické zařízení neprovozuje. Podle radního hlavního města pro zdravotnictví Radka Lacka (ANO) už obě strany zahájily jednání. „Na prvním jednání jsme se dohodli, že se dohodneme,“ uvedl na jednání výboru. Možností dalšího postupu je několik, od finanční spoluúčasti magistrátu po úplné převzetí zařízení.

Podle místostarosty Prahy 1 a zároveň pražského radního Daniela Hodka (ČSSD) Praha 1 vítá nabídku magistrátu a tendr na soukromého provozovatele plánuje zrušit. Neřekl však, jestli se tak stane před otevřením došlých nabídek, nebo až potom. „Pokud mám poslední informaci od právní firmy, tak ještě žádná obálka nebyla doručena. Osobně si dokonce myslím, že po tomto mediálním šumu ani žádná být doručena nemusí,“ uvedl s tím, že většina členů správní rady nemocnice projevila zájem se na případné nabídky firem podívat. O provozování nemocnice projevily zájem čtyři firmy – Penta Hospitals, Privamed, AGEL a EUC. Posledně jmenovaná už uvedla, že nabídku podávat nebude.

Fakt, že radnice nezrušila tendr okamžitě poté, co začala jednat s magistrátem, sklidil kritiku. Podle kritiků by bylo chybou, kdyby Praha 1 zrušila koncesní řízení až po otevření obálek. „Otevřením obálek se výší šance, že se některý z uchazečů bude chtít soudit. I kdyby Praha vyhrála, tak se tím na několik let zasekne možnost s nemocnicí nakládat. Není mi vůbec jasné, proč chcete obálky otvírat, vytváříte tím zbytečné riziko škod,“ uvedl směrem k vedení Prahy 1 garant Pirátů pro oblast zdravotnictví Zdeněk Hřib. Piráti radnici v otevřeném dopise vyzvali k okamžitému zrušení koncesního řízení.

Firmy mají pro podání nabídek do koncesního řízení čas do 23. ledna. Radnice při vypsání tendru argumentovala tím, že provoz nemocnice je nad její finanční možnosti. Podle kritiků plánu by se pronajmutí nemocnice na základě koncesní smlouvy na 35 let fakticky rovnalo její privatizaci. Podmínky pro koncesi jsou navíc podle oponentů špatně a nevýhodně nastaveny.

Celková hodnota plánované koncese na 35 let byla odhadována na 10,5 miliardy korun. Praha 1 stanovila nájemné půl milionu měsíčně, zároveň však podmínky koncese navrhují kompenzaci ze strany radnice řádově 50 až 60 milionů korun ročně.

Nemocnice na Františku je jedinou nemocnici, kterou v Praze provozuje městská část. Vlastní nemocnici nemá ani magistrát, pouze Městskou polikliniku.

-čtk-