Co bude letos řešit tým ministryně Němcové? Zdravotniství se dotknou eNeschopenky, posudkoví lékaři či novela zákona o sociálních službách včetně zdravotně-sociálního pomezí. Foto: MPSV

MPSV bude letos urgentně řešit posudkové lékaře či eNeschopenku

Elektronická neschopenka, lékařská posudková služba i novela zákona o sociálních službách – to jsou témata úzce se dotýkající zdravotnictví, která na včerejším zasedání projednával sněmovní sociální výbor. Všechny tři by přitom mělo MPSV přinejmenším začít řešit v tomto roce. U elektronické neschopenky bude třeba rychle vysoutěžit dodavatele softwaru, protože už od ledna příštího roku bude eNeschopenka zakotvena v zákoně. U lékařské posudkové služby bude muset ministerstvo co nejrychleji řešit neutěšenou situaci, která již nějakou dobu trvá a zatím se ji příliš nedaří vyřešit. V sociálních službách pak ministryně práce a sociálních věcí Jaroslava Němcová (ANO) plánuje systémovou změnu – totiž definici sítě a standardy péče, na což by pak byly navázány i finance od státu.

 

Když se řekne elektronizace ve zdravotnictví, strhl na sebe v posledním roce téměř veškerou pozornost eRecept. Ačkoliv si ale vysloužil salvu kritiky za nepřipravenost, ještě hůře je v tuto chvíli připravený projekt eNeschopenek. Legislativní úprava, která elektronické neschopenky zakotvuje, přitom začne platit už od 1. ledna 2019, prozatím ovšem pro lékaře v nepovinné formě s možností vystavovat neschopenku dál i v papírové podobě.

„Jedna z prvních elektronických věcí měla být elektronická neschopenka. Jako lékař s praxí musím říct, že eRecept používám už několik let. O certifikát k eNeschopence jsem zažádal v říjnu, ale dodnes registraci nemám. Bylo mi navíc řečeno, že kdo se zaregistroval, je to jen provizorní věc, vůbec ne eNeschopenka,“ popisuje vlastní zkušenost předseda senátního výboru pro zdravotnictví a sociální politiku Peter Koliba. „Velmi mě to mrzí, protože je to nástroj, který by zvýšil přehlednost a informovanost. Mělo to být už dávno – jde o jeden z procesů, který byl daleko jednodušší než eRecept a týkal by se daleko menšího počtu lidí. Proto se přimlouvám, aby se proces co nejvíc urychlil,“ dodává.

Že na věci ještě bude nutno hodně odpracovat, přiznává i MPSV.

„Projekt byl původně nastartován na ČSSZ a historicky bylo rozhodnuto, že bude součástí informačního systému práce a sociálních věcí jako nově vzniklé entity. Měl být zařazen do jednoho ze strategických projektů, kde je to bohužel po smluvní stránce velmi komplikované. V tuto chvíli projekt nechci zrovna říct, že visí ve vzduchoprázdnu, ale jako jednu z priorit teď budeme řešit, jestli ho nevrátíme pod gesci ministerstva, kdy bude Česká správa sociálního zabezpečení pověřena realizací eNeschopenky jako takové s následným začleněním do ISPSV. Od roku 2017, byť měla ČSSZ zpracovánu velmi detailní analýzu řešení, se totiž na tomto poli v podstatě nic nestalo,“ konstatuje náměstek ministryně Oleg Blaško s tím, že na projektu na MPSV už tři roky dělá stejný realizační tým pod vedením Jiřího Károlyho.

„Čeká nás strategické rozhodování, kdo dá povel k technické realizaci a implementaci – jestli to bude na straně ministerstva, nebo České správy sociálního zabezpečení. Souvisí to s tím, že v legislativě od 1. 1. 2019 se mají agendové systémy ČSSZ stát součástí jednotného informačního systému práce a sociálních věcí, což je samo o sobě velmi složitá záležitost. My musíme každý velký projekt posoudit s ohledem na cílový stav od ledna 2019,“ doplňuje ředitel odboru sociálního pojištění Tomáš Machanec. Vystavování eNeschopenek už bylo schváleno v zákoně loni v srpnu, ovšem s účinností od 1. ledna příštího roku. Podle Machance přitom už od loňského června MPSV dělá na podrobných metodických…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit