Elektronické neschopenky se měly začít používat od přístího roku, teď to ale vypadá na odklad na rok 2021. Ministryně práce a sociálních věcí Jaroslava Němcová už dříve řekla, že se projekt nejspíše nestačí, nyní proto MPSV plánuje navrhnout odklad. Foto: Pixabay

eNeschopenky se nejspíš odloží na rok 2021, odklad navrhne MPSV

Elektronické neschopenky, které se měly v Česku zavést od příštího roku, se začnou používat nejspíš nejdřív od roku 2021. Odklad navrhne resort práce pod vedením ministryně v demisi Jaroslavy Němcové (ANO). Jednal o tom včera sněmovní podvýbor pro informační systémy, který řídí poslanec Pirátů Lukáš Kolářík. ČTK to sdělila mluvčí Pirátské strany Karolína Sadílková. Podle Pirátů za zpoždění eNeschopenek může nynější vedení ministerstva, které po svém nástupu do úřadu v přípravě projektu nepokračovalo.

 

Se zavedením eNeschopenek od ledna příštího roku počítá schválená novela o nemocenském pojištění. Lékaři by podle ní mohli potvrzení o pracovní neschopnosti vystavovat dál ale i v papírové podobě.

„Nové vedení ministerstva přestalo pracovat na přípravách (eNeschopenky) vedení minulého. Konkrétně nezadalo potřebné analýzy a neučinilo ani žádné kroky k tomu, aby se termín dokončení podařilo zvládnout,“ uvedl šéf podvýboru Kolářík. Podle něj postup resortu neodpovídá programu Babišovy vlády v demisi a jejím prohlášením o tom, že digitalizace státu patří mezi priority.

Němcová už začátkem února členům sněmovního sociálního výboru řekla, že se projekt nejspíš nestihne včas připravit a od ledna se nespustí. Uvedla, že ministerstvo programy nemá a neví, kdo je vytvoří. Dodala, že se vypíše výběrové řízení na dodavatele. Návod na používání eNeschopenek začali pracovníci resortu chystat loni v červnu a popsali postup. Ohled se bral i na zabezpečení citlivých údajů. Nastavení bylo podle zástupců resortu připraveno, rozhodovalo se o tom, kdo projekt technicky provede. Němcová před nedávnem novinářům řekla, že eNeschopenka byla překvapivě špatně připravena a „všechny kroky jsou víceméně na papíře“.

Pirátská strana by přesto ráda elektronické neschopenky zavedla podle původního plánu od příštího roku. „Legislativní podmínky pro eNeschopenku jsou nastaveny. Vše je připraveno k zavedení. Nevidíme důvod k obstrukcím, které se dějí na ministerstvu,“ uvedla místopředsedkyně sněmovního sociálního výboru Olga Richterová (Piráti).

Podle Pirátů díky eNeschopence nebudou muset nemocní pracovníci nosit potvrzení o pracovní neschopnosti do práce, nebo je posílat poštou, ale budou se moci jít rovnou domů léčit. Zaměstnavatel a také Česká správa sociálního zabezpečení, která nemocenské vyplácí, dostanou informace hned elektronicky. Jednodušší bude také administrativa.

Šéf senátního zdravotního a sociálního výboru Peter Koliba (ANO) sněmovnímu sociálnímu výboru už dřív řekl, že by zavedení eNeschopenek bylo snadnější, než tomu bylo u eReceptů. Elektronické potvrzení o pracovní neschopnosti by se totiž týkalo menšího počtu lidí, zvýšilo by přehled a informovanost, uvedl Koliba.

-čtk-