Za stipendium by se studentka zavázaly, že odpracují předem stanovenou dobu ve zdravotnickém zařízení, jehož zřizovatelem bude Jihomoravský kraj. Foto: Wikimedia

Nedostatek sester chce Jihomoravský kraj řešit pomocí stipendií

Jihomoravský kraj chce řešit nedostatek sester v krajských nemocnicích pomocí stipendií studentkám středních zdravotnických škol. ČTK to řekl krajský radní Milan Vojta (ANO). Studentky by měsíčně dostávaly 1500 až 3000 korun, na oplátku by se ale musely zavázat, že po studiu odpracují určitou dobu v některé z krajských nemocnic. Kraj vše projedná s řediteli a ve svých orgánech. Zatím neví celkovou částku ani konkrétní počet studentek.

 

Na jižní Moravě i v celé České republice jsou problémy s nedostatkem sester. Kvůli tomu nemohou nemocnice využívat plný počet lůžek nebo musí omezovat péči na některých odděleních.

Stipendia mají napomoct tomu, aby vystudované sestry zůstávaly v krajských nemocnicích. „Počítá se se stipendiem ve výši 1500 korun pro studentky třetího ročníku a 3000 pro studentky čtvrtého ročníku středních zdravotních škol,“ uvedl Vojta.

Za stipendium by se studentka zavázala, že odpracuje předem stanovenou dobu ve zdravotnickém zařízení, jehož zřizovatelem bude Jihomoravský kraj. „Návrh je v současnosti připravován k projednání v orgánech kraje. Vše bude v následujících týdnech projednáno také s řediteli krajských nemocnic, kteří tento záměr podporují,“ dodal Vojta.

Podle něj bude projekt dílčím řešením nedostatku středního zdravotního personálu v dlouhodobějším horizontu, ke kterému bude potřeba přidat další systémová řešení ze strany státu a ministerstva zdravotnictví.

Jihomoravský kraj zřizuje nemocnice v Kyjově, Hodoníně, Znojmě, Břeclavi, Ivančicích, Letovicích, Vyškově, Tišnově a Hustopečích. Vedle toho pod něj spadá záchranná služba, dětská léčebna nebo dětská centra.

-čtk-