Foto: Wikipedie

Lékařským fakultám by mělo jít za deset let 6,5 miliardy navíc

Lékařským fakultám by mělo jít za deset let 6,5 miliardy korun navíc. Každý rok by měly navýšit počet přijatých studentů o 15 procent. Podle premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) vláda počítá s prvními 135 miliony korun už letos v září. Navýšení počtu studentů má zažehnat hrozící nedostatek lékařů. Babiš a ministři školství a zdravotnictví to řekli novinářům po včerejším jednání s děkany lékařských fakult.

 

„Se současným počtem absolventů nejsme schopni vykrýt odchody lékařů do důchodu. V roce 2020 bude třetina lékařů starší 60 let a podíl se bude zvyšovat,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Podle premiéra by mělo být během deseti let vyčleněno asi 6,5 miliardy, částka by měla postupně růst. Podle ministra školství Roberta Plagy (ANO) se počítá s tím, že bude třeba zaplatit víc studentů ve všech ročnících i přijímat každý rok o 15 procent nových studentů navíc. Nyní není přijato asi 45 procent těch, kteří úspěšně složí přijímací zkoušky, z kapacitních důvodů.

Kromě počtu studentů je podle Vojtěcha nutné také zvýšit platy učitelů lékařství. „Platy učitelů lékařství jsou zhruba poloviční, než si vydělají lékaři v praxi. Musíme je proto zvýšit zhruba na dvojnásobek,“ dodal ministr.

V minulém školním roce studovalo na lékařských fakultách přes 21.000 lidí, absolventů bylo přibližně 2500. Fakulty přijímají asi každého desátého až patnáctého zájemce.

Nyní dostávají fakulty podle děkanů asi dvě třetiny toho, kolik na zajištění studia potřebují. Zbytek získávají hlavně od studentů ze zahraničí, kteří studují anglické studijní programy. V loňském akademickém roce jich bylo asi 3400.

-čtk-