Nejčastější chybou zdravotníků při mytí rukou je malé množství mýdla či dezinfekce. Foto: freestockphotos.biz

Odborníci: Čtyři z deseti zdravotníků si nemyjí správně ruce

Čtyři z deseti zdravotníků si nemyjí správně ruce. Novinářům to včera řekli zástupci Národní pracovní skupiny pro hygienu rukou. Infekce v nemocnici postihne celosvětově osm až deset procent pacientů, vliv má kromě hygieny oslabený imunitní systém. Sepse, lidově otrava krve, jako důsledek infekce má za následek čtvrtinu až polovinu úmrtí v nemocnicích.

 

Zdravotníci by si měli mýt ruce před kontaktem s pacientem, před zákrokem, po možném riziku kontaktu s tělními tekutinami, po kontaktu s pacientem a po kontaktu s okolím pacienta. Každé mytí by mělo zabrat aspoň 30 sekund, upozorňují odborníci.

Čas zdravotníkům ušetřilo zavedení alkoholové dezinfekce. Zatímco mýdlem by si museli mýt ruce průměrně celkem 56 minut za směnu, dezinfekcí stačí 18 minut. Nejčastější chybou je podle vedoucí oddělení hygieny královéhradecké fakultní nemocnice Lenky Hobzové malé množství mýdla či dezinfekce. Problematické jsou také umělé nehty, za kterými se drží velké množství bakterií. Na některých odděleních jsou dokonce zakázané.

Daní za neustálé dezinfikování je vznik odolných mikrobů, kteří jsou příčinou asi desetiny všech případů sepse. Nejvíc případů, kdy se přenesou na pacienta, je infekcí v místě chirurgického výkonu.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se 80 procent infekcí šíří špinavýma rukama. Běžní obyvatelé jsou v přístupu k hygieně rukou ještě mnohem laxnější než zdravotníci. Podle údajů Státního zdravotního ústavu si až 95 procent lidí nemyje ruce správně. Po použití toalety si ruce nemyje 15 procent mužů a sedm procent žen. Polovina mužů nepoužívá mýdlo.

-čtk-