Kana´dané se na největší světovou soutěž zdravotnických záchranářů poctivě připravovali, dokonce o tom informovali i televizní stanici CTV. Nakonec zvítězili v kategorii posádek bez lékaře. Foto: CTV

Vítězství z Rallye Rejvíz směřuje do Česka, Slovenska a Kanady

S nástrahami tradiční mezinárodní soutěže zdravotnických záchranných služeb Rallye Rejvíz, která se od čtvrtka odehrávala v Jeseníkách, si letos nejlépe poradily týmy záchranářů z Česka, Slovenska a Kanady. Prestižního klání se letos zúčastnilo téměř 80 záchranářských tymů ze 14 zemí a tří světových kontinentů. Disciplíny z oboru urgentní medicíny, které měly svůj vzor v opravdových výjezdech, plnili v denních i nočních etapách. ČTK to řekl mluvčí závodu Jiří Pavlík.

 

„V letošním roce čekalo soutěžící deset denních a dva noční odborné úkoly z urgentní medicíny, při jejichž plnění museli postupovat jako na reálném výjezdu zdravotnické záchranné služby,“ uvedl mluvčí závodu. Zdravotníci si museli poradit například s krizovou intervencí u rodiny po narození mrtvého dítěte, ale i s psychicky nemocným mužem, který při zásahu na nepřístupném místě vážně poraní jednoho z členů soutěžícího týmu. Zaměstnali je také pacienti otrávení oxidem uhelnatým či dva pacienti po zavalení zeminou, uvedl Pavlík.

Soutěžní týmy musely na všech stanovištích správně vyhodnotit situaci, zvolit správný postup, ošetřit postižené, stanovit diagnózu, zahájit léčbu a určit správné směrování pacienta do zdravotnického zařízení. „Organizátoři a autoři soutěžních úkolů kladou důraz na opravdovost, a tak plnění úkolů vypadá přesně jako výjezd záchranky. Téměř všechny mají svůj reálný základ ve skutečných výjezdech záchranné služby, protože se někde ve světě staly a rozhodčí soutěže se inspirovali vlastní praxí,“ dodal mluvčí závodu.

Hlavní soutěž Rallye Revíz je rozdělena do pěti kategorií. V národní soutěži posádek rychlé lékařské pomoci zvítězil jihomoravský tým Donera. Ve volné soutěži posádek rychlé lékařské pomoci zvítězili lékaři a zdravotníci z pražského Motola. Mezi posádkami rychlé zdravotnické pomoci se v národní části vedlo nejlépe zdravotníkům ze Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje. V mezinárodní soutěži posádek s lékařem kraloval kanadsko-slovenský tým, kategorii posádek bez lékaře opanoval Team Canada British Columbia.

Souběžně s hlavní soutěží se uskutečnilo i klání pro dvoučlenné prvosledové policejní hlídky, které se prolínalo v několika úkolech se záchranářskou soutěží. Účastnily se ho tři desítky hlídek a zabodoval tým z pražské pohotovostní motorizované jednotky.

Rallye Rejvíz má své kořeny na Zlatohorsku, kde se vyprofilovala ve velké mezinárodní setkání záchranářů. Hlavní část soutěže se letos odehrávala v okolí Koutů nad Desnou.

-čtk-