Po šesti letech končí náměstek VZP Petr Honěk. V pojišťovně se mimo jiné zasloužil o řadu změn v oblasti cenové politiky. Foto: koláž ZD

Petr Honěk na konci července skončí na pozici náměstka VZP

Ke konci července končí ve Všeobecné zdravotní pojišťovně náměstek pro zdravotní péči Petr Honěk. Odchází po šesti letech z vlastního rozhodnutí. Během jeho působení se pojišťovně povedlo realizovat řadu opatření v oblasti cenové politiky, která ve finále přinesla úspory v řádech miliard korun. Úsek zdravotní péče povede do doby, než proběhne standardní výběrové řízení, Lenka Havlasová, ředitelka Odboru smluvní politiky VZP.

 

„Rozhodnutí pana náměstka Petra Hoňka chápu, protože agenda, kterou dosud jím řízený úsek spravoval, je velmi složitá a vyžaduje absolutní pracovní nasazení. Chápu, že po šesti letech působení v takto náročné pozici může každý manažer cítit potřebu změny. Pan náměstek Honěk za dobu svého působení realizoval řadu kroků v oblasti cenové politiky, ať už směrem k léčivým přípravkům, nebo zdravotnickým prostředkům, které vedly k významnému snížení nákladů. Jako příklad lze uvést pozitivní listy či aktivní cenovou politiku v oblasti kardiologie. Jen tyto dva uvedené příklady představují úspory v rozsahu stovek milionů korun. Přestože se jedná o odchod odborníka, musí VZP dále pokračovat ve zvyšování efektivity ve všech oblastech své činnosti a pevně věřím, že za pana náměstka Hoňka se podaří v rozumné době nalézt adekvátní náhradu. Doufám, že se s panem náměstkem Hoňkem budeme potkávat i nadále v rámci jeho kariérního postupu,“ říká ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

VZP dnes jako jediná zdravotní pojišťovna pravidelně podává žádosti o zkrácené revize na SÚKL. Díky tomu a také dalším krokům, které od roku 2013 učinila, došlo k úspoře nákladů na léčiva ve výši zhruba pěti miliard korun. Jako jediná zdravotní pojišťovna také aktivně vyhledává a podává žádosti o změnu maximální ceny výrobce, což vedle úspor pro pojišťovnu znamená také snížení doplatků na léky pro pacienty. Úspor se za Hoňkova působení povedlo dosáhnout také například u kardiomateriálů (psali jsme zde) nebo inkontinenčních pomůcek (psali jsme např. zde). Díky druhé změně tak za celý rok 2017 uhradila VZP oproti roku 2016 o 3,2 milionu plenkových kalhotek a 1,1 milionu absorpčních vložek víc než v roce předchozím a ještě se jí povedlo ušetřit 40 milionů.

Petr Honěk působil jako náměstek ředitele VZP od srpna 2012. Řízením Úseku zdravotní péče byla nyní pověřena JUDr. Lenka Havlasová, ředitelka Odboru smluvní politiky. Nový náměstek ředitele VZP pro zdravotní péči bude vybrán v rámci standardního výběrového řízení, o jehož vypsání rozhodne ředitel Kabátek.

-red-