VZP se včera pochlubila, že spouští nový preventivní program týkající se rakoviny prsu. Vedle toho se ale správní rada pojišťovny zabývala také smlouvami, které VZP v minulosti uzavřela. Foto: MK

Největší zdravotní pojišťovna zavádí nový příspěvek na prevenci rakoviny prsu

Klientky VZP, které už oslavily 30. narozeniny, ale ještě se na ně nevztahuje běžně hrazené screeningové vyšetření rakoviny prsu, mohou na prevenci nově získat příspěvek ve výši až 300 korun. Na novinku, která odstartuje v září, vyčlenila pojišťovna deset milionů korun. Preventivní program byl jedním z bodů, kterým se zabývala včerejší správní rada pojišťovny. Vedle toho se ovšem věnovala také smlouvám, které má VZP uzavřeny, a způsobu, jakým by měl proběhnout právní audit.

 

VZP přichází od 1. září s novinkou – příspěvkem na vyšetření rakoviny prsu pro ženy ve věku od 30 do 45 let (což je věk, od kterého už mají všechny ženy nárok na plně hrazený screening každé dva roky). Příspěvek ve výši až 300 korun tak bude moci využít kterákoliv z 602 tisíc klientek VZP v této věkové skupině.

„Letos očekáváme čerpání kolem deseti milionů korun,“ říká člen správní rady VZP a místopředseda sněmovního zdravotnického výboru Miloslav Janulík s tím, že program tento rok poběží do konce listopadu. „Ultrazvukové vyšetření dokáže částka 300 korun pokrýt úplně, u mamografu je to v průměru zhruba z poloviny. U mladších žen má ale daleko větší efektivitu ultrazvukové vyšetření, které je v případě podezření vhodné doplnit mamografem. V individuálních případech je to naopak, ale je to samozřejmě na posouzení lékařem. Považuji to za výborný krok, protože by to dále mohlo zlepšit významnou měrou prevenci,“ dodává gynekolog Janulík, který připomíná, že rakovinou prsu onemocní ročně v ČR kolem 6000 žen a 1700 jich zemře.

„Ambice je taková, aby se program stal standardní součástí pilíře onkologie v oblasti prevence, tedy platil i nadále pro rok 2019 a další léta s tím, že by nemělo docházet k žádným zásadním úpravám ve financování,“ doplňuje ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

Smlouvy pod dohledem

Správní rada se ale včera zabývala i dalšími tématy. Jedním z nich je externí právní audit, na jehož provedení se shodla letos v dubnu. Podmínkami auditu, který by měl zkontrolovat celkem 36 tisíc smluv, se již zabývaly pracovní skupiny a včera byl ředitel Kabátek zavázán k tomu, že bude audit v nejbližší době vypsán. „Základní podmínkou samozřejmě je, že nikdo z těch, kdo by posléze byli vybráni, nesmí být v žádném jiném vztahu k VZP, nemůže to tedy být například advokátní kancelář, která zastupovala pojišťovnu v nějakých kauzách – pak by nemohli být zcela objektivní. Zpřísnily se také podmínky, kterými se bude právní audit zabývat – je to celé spektrum služeb, poskytování zvláštní péče a podobně,“ přibližuje šéfka správní rady VZP Věra Adámková.

Smluv se týkal i další bod, který rada projednávala. Konkrétně šlo o smlouvu uzavřenou roku 2002 se společností Medea Kultur, která byla spojena s Romanem Janouškem. I když byly ke smlouvě v dalších letech přidány ještě tři dodatky, až současnému vedení se podařilo s vedením firmy domluvit, že je smlouva vypověditelná. „Tuto a další dvě smlouvy byly již v listopadu loňského roku poté, co prošlo hodnocení všech poskytovaných služeb, určeny k vypovězení. Protože se ale po dohodě s právníky postupovalo podle smlouvy, která má výpovědní klauzuli, byla prakticky vypověditelná za všech okolností až k 1. 1. 2019. Jakékoliv jiné řešení druhá strana odmítala,“ popisuje Adámková.

Pojišťovna také reagovala na kauzu okolo ústeckého podnikatele Tomáše Horáčka, kvůli níž skončil na svém postu mimo jiné ředitel Bulovky František Novák či šéf Nemocnice Na Františku Robert Zelenák. „Udělali jsme kontrolu, zda v naší organizaci existují smluvní vztahy se skupinou společností, které byly veřejně označeny za problematické. Objevili jsme pouze jednu smlouvu se společností Tender Consortium s.r.o., která na základě zadávacího řízení realizuje tiskové služby. Smluvní vztah proběhl standardně v režimu zadávání veřejných zakázek. Byli tam čtyři uchazeči a všechny kroky, které měly být učiněny v průběhu zadávacího řízení, učiněny byly. Vítězný uchazeč získal veřejnou zakázku s nejnižší nabídkovou cenou. Plnění veřejné zakázky na základě rámcové smlouvy spočívalo ve výrobě tiskovin, to znamená položkový rozpočet. Interně jsme si tedy vyhodnotili, že tam není žádný problém,“ říká k tomu Kabátek.

Jako na každém zasedání se včera správní rada zabývala i hospodařením pojišťovny, která si díky ekonomické prosperitě vede velmi dobře. Zůstatek na běžném účtu činil ke konci července 7,5 miliardy, ačkoliv zdravotně pojistný plán počítal jen s půlmiliardou. Příjmy byly na úrovni 64 procent plánu na celý rok, zatímco výdaje dosáhly 59 procent. Provozní fond je plněn na 47 procent, fond prevence na 37 procent a sociální fond na 50 procent. Rezervní fond je naplněn v zákonem dané výši.

-mk-