Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě je příspěvkovou organizací ministerstva a poskytuje laboratorní a zdravotní služby, například rozbory vody, měření hluku nebo čistoty ovzduší, testy zdravotní nezávadnosti výrobků a materiálu, ale také odběry krve, laboratorní diagnostiku nebo očkování. Foto: Zuova.cz

Zájem stát se ředitelem Zdravotního ústavu v Ostravě má sedm lidí

Zájem stát se ředitelem Zdravotního ústavu v Ostravě má sedm lidí, výběrové řízení bude v příštích týdnech. ČTK to včera řekla mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová. Bývalý ředitel Petr Hapala rezignoval ke konci června poté, co byly zveřejněné výsledky ministerské kontroly, která ukázala problémy v hospodaření.

 

„V současné době probíhá proces nominace a jmenování členů výběrové komise. Termín výběrového řízení lze očekávat v následujících týdnech,“ doplnila mluvčí.

Ministerstvo zdravotnictví 1. června informovalo, že kontrola odhalila ve Zdravotním ústavu v Ostravě pochybení v hospodaření a zadávání veřejných zakázek. Porušení rozpočtové kázně vyčíslilo ministerstvo zdravotnictví na 80 milionů korun. Ministr Adam Vojtěch (za ANO) tehdy vyzval Hapalu, aby zvážil setrvání ve funkci.

Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě je příspěvkovou organizací ministerstva. Poskytuje laboratorní a zdravotní služby, například rozbory vody, měření hluku nebo čistoty ovzduší, testy zdravotní nezávadnosti výrobků a materiálu, ale také odběry krve, laboratorní diagnostiku nebo očkování. Působí pro Moravu a Vysočinu, druhou polovinu země obhospodařuje ústav v Ústí nad Labem.

V Ostravě už musel skončit od nástupu současné vlády také ředitel fakultní nemocnice. Ministr Vojtěch letos v únoru odvolal Svatopluka Němečka (ČSSD), který byl ministrem zdravotnictví za ČSSD a měl spory se současným premiérem Andrejem Babišem (ANO). V dubnu na jeho místo nastoupil Evžen Machytka.

Ministr Vojtěch od svého nástupu do funkce loni v prosinci odvolal kromě Němečka také ředitelku pražské Nemocnice Na Bulovce Andreu Vrbovskou. Od května ji nahradil František Novák, i toho ale ministr tento měsíc odvolal v souvislosti se staršími zakázkami a podezřeními. Skončili také ředitelé Státního ústavu pro kontrolu léčiv Zdeněk Blahuta nebo ředitelka Státního zdravotního ústavu Jitka Sosnovcová.

-čtk-