V České Lípě nabízí studium čtyřletého oboru zdravotnický asistent a tříletého oboru ošetřovatel. Foto: Wikimedia

Nové zdravotnické obory v České Lípě zahájí výuku v provizoriu

Nové zdravotnické obory v České Lípě zahájí v pondělí výuku v provizorních podmínkách českolipské nemocnice. Budoucí sestry a ošetřovatelé se měli učit v budově obchodní akademie, práce na zateplení budovy ale nabraly zpoždění. I studenty obchodní akademie tak v prvních týdnech čekají provizorium, exkurze nebo praxe. V tiskové zprávě o tom informoval mluvčí krajského úřadu Filip Trdla. První ročníky obchodní akademie zahájí výuku v budově až v pondělí 10. září, všichni ostatní včetně budoucích zdravotníků ještě o týden později.

 

Snížení energetické náročnosti budovy zahrnuje nejen zateplení, ale i novou vzduchotechniku. Původní harmonogram stavby počítal podle Trdly s dokončením do 30. října 2018, práce v interiérech ale měly být hotové do konce prázdnin. V červnu ale kvůli maturitním zkouškám nebylo možné pracovat v interiérech a další komplikace přinesly nedostatky v projektové dokumentaci. Hotovo tak bude až na konci listopadu.

„Věřím, že žáci i rodiče dokážou přijmout ztížené podmínky v prvních dvou týdnech. Následně budou mít k dispozici čisté prostory, zejména s čistým vzduchem,“ řekl náměstek hejtmana Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj).

Podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) je situace o to nepříjemnější, že právě otevření pobočky zdravotnické školy v České Lípě je jednou z nejvýznamnějších změn v novém školním roce.

„S trochou nadsázky lze ale říci, že se nám daří výuku již od prvního ročníku střední školy posouvat k reálnému pracovnímu prostředí u budoucích zaměstnavatelů,“ poznamenal hejtman. Nemocnice poskytla studentům zasedací místnost pro zahájení školního roku i výuku v nejbližších týdnech. Za dva týdny se studenti přesunou do obchodní akademie a pak budou do nemocnice chodit jen na praxi.

Budoucí zdravotní sestry a ošetřovatelé se v kraji zatím učili jen ve zdravotnických školách v Liberci a Turnově. Na Českolipsku škola chyběla. Otevřením detašovaného pracoviště reagoval kraj podle Tulpy na poptávku českolipské nemocnice i sociálních zařízení v regionu. V České Lípě otvírá studium čtyřletého oboru zdravotnický asistent a tříletého oboru ošetřovatel. „Jsme připraveni se školou úzce spolupracovat. Studentům poskytneme odborné vedení, máme k tomu vyškolený i náš personál, zejména z řad vrchních sester, které se na výuce budou podílet,“ řekla ČTK mluvčí druhé největší nemocnice v kraji Kateřina Amrichová.

-čtk-