Foto: Koláž ZD

Praha odepíše 53 milionů korun za nedokončená sídla záchranářů

Pražský magistrát odepíše vynaložené náklady na přípravu výstavby administrativní budovy záchranné služby ve výši asi 52,9 milionu korun. Jde o v minulosti plánovanou stavbu na Bulovce a v Troji, kterou se však nepodařilo realizovat. Vyplývá to z dokumentu, který v úterý projednají pražští radní. Nové sídlo budou mít záchranáři v dosud nedostavěné budově na Palmovce, ve které měla být původně radnice Prahy 8 a obchodní centrum.

 

Nové sídlo chtěla Praha vybudovat původně na Bulovce. Nechala zpracovat dokumentaci pro vydání územního rozhodnutí a následně bylo vydáno rovněž rozhodnutí o umístění stavby. V roce 2007 ale tehdejší vedení Prahy od záměru ustoupilo.

Pražští radní v roce 2009 vybrali nové místo, a sice v Troji nedaleko místa, kde dnes ústí Trojský most. Stejně jako v případě Bulovky bylo vydáno územní rozhodnutí i rozhodnutí o umístění stavby a navíc byla vypracována dokumentace pro získání stavebního povolení. Proti záměru se soudní cestou postavila radnice v Troji, Praha proto nakonec i od tohoto záměru upustila.

Nakonec současné vedení města vybralo nedostavěnou budovu na Palmovce. Záchranáři nyní vlastní budovu nemají a jsou v pronajatém a nevyhovujícím domě v Korunní ulici, kde s nimi sídlí například i městská policie.

Budovu na Palmovce původně městská část stavěla jako svoje sídlo. Součástí měly být i komerční prostory. Stavbu za více než 1,1 miliardy schválila Praha 8 v roce 2010, stavět se začalo v roce 2014. Magistrát následně rozhodl, že Praze 8 poskytne na dostavbu budovy dotaci 600 milionů korun.

-čtk-