Senátní zdravotnický výbor doporučil senátorům, aby přijali novelu upravující úhrady zdravotnických prostředků. Foto: Pxhere

Senát asi schválí novou úpravu úhrad zdravotnických prostředků

Senát asi schválí novou úpravu úhrad zdravotnických prostředků ze zdravotního pojištění, která má podle vlády zabránit tomu, aby pacientům výrazně vzrostla od ledna jejich spoluúčast. Horní komoře to včera doporučil její zdravotnický výbor. Novelu o veřejném zdravotním pojištění bude Senát schvalovat za týden.

 

Nová pravidla je nutné přijmout kvůli tomu, že jejich dosavadní úpravu zrušil Ústavní soud na podnět senátorů s platností ke konci letošního roku. Pokud by nebyla od ledna účinná, hrozil by podle kabinetu nárůst spoluúčasti pacientů o více než miliardu korun.

Novela má navíc snížit výdaje za léky některým invalidům. Od roku 2020 by neměli na doplatcích vydat více než 500 korun ročně invalidní důchodci s invaliditou třetího stupně a invalidé s uznanou invaliditou ve druhém a třetím stupni, kterým úřady penzi nepřiznaly kvůli krátké době pojištění. Nyní do tohoto limitu patří jen senioři starší 70 let.

Z pojištění by se měly hradit například i opravy mechanických a elektrických invalidních vozíků, které jsou ve vlastnictví pojištěnců, nejen těch ve vlastnictví pojišťoven. Lidé s těžkou inkontinencí nebudou muset doplácet navrhovaná dvě procenta na příslušné pomůcky, tedy například pleny.

Zdravotnickými prostředky se rozumí různé výrobky od obvazů a vatových tamponů, přes kompresní punčochy, ortézy, berle, chodítka a protézy, brýle, paruky, pomůcky pro diabetiky a naslouchátka až po vozíky pro handicapované. Zrušená část zákona stanovila úhradu 75 procent ceny nejméně ekonomicky náročné varianty, kterou stanoví zdravotní pojišťovny.

Senátoři ji napadli u Ústavního soudu kvůli tomu, že systém umožňoval pojišťovnám, aby si samy určovaly, jestli a v jaké výši pomůcku uhradí. Podle senátorů to zasahovalo do práv pojištěnců i výrobců pomůcek. Soud konstatoval, že to bylo v rozporu s právem na bezplatnou zdravotní péči.

Nově si základní parametry úhrady stanoví podle novely přímo výrobci tím, že produkt zařadí do skupiny výrobků. Peníze, které lidé ušetří, se mají v budoucnu hradit z veřejného zdravotního pojištění. Nastavení limitů ale má stejnou částku ušetřit.

Přílohou novely je aktualizovaný seznam zdravotnických prostředků, v němž jsou pro jednotlivé skupiny stanoveny úhradové hranice a další podmínky. Nové zdravotnické prostředky by měly být zařazovány do systému úhrad každý měsíc, nikoli jen jednou za půl roku. Pacienti se díky tomu ke svým zdravotnickým pomůckám dostanou rychleji.

-čtk-