Policie obvinila v kauze údajného vydírání i ředitele pražské hygienické stanice. Foto: Hygienická stanice hl. m. Prahy

„Dostane držkovou, musím se schovat.“ Korunní svědek údajného vydírání na pražské hygieně chtěl pomocí politiků deinstalovat vedení, prozrazují jeho nahrávky

Nahrával si své přátele i nadřízené. S politiky podle svých slov řešil, jak se zbavit vedení, aby se sám stal šéfem. Vyplývá to z nahrávek korunního svědka údajného vydírání na pražské hygienické stanici Jiřího Pěkného, jejichž části se podařilo získat kolegům z Ekonomického deníku. Padala jména Milana Urbana, Jiřího Zimoly, Jaroslava Faltýnka nebo Andreje Babiše. Poté, co začala případ řešit policie, zjistili Pěkného kolegové z hygieny, že si je nahrává i jeho přítelkyně. Dostala vytýkací dopis.

Jiří Pěkný tvrdí, že měl přes prostředníky předávat peníze řediteli pražské hygienické stanice Janu Jarolímkovi. Vydírání mělo podle Pěkného probíhat tři čtvrtě roku od konce loňského prosince do letošního srpna. Tehdy z popudu Pěkného zasáhla policie.
Svoje aktivity dokumentoval nejprve Jiří Pěkný sám, policie do jím řízeného procesu vstoupila až na konci. Pěkný si fotil peníze, které měl údajně předávat, a telefonem Samsung si nahrával rozhovory s později obviněnými bývalými řediteli odborů hygieny Zdeňkem Vališem a Radimem Burešem. Ti měli podle Pěkného předávat peníze řediteli Janu Jarolímkovi.

Kvůli nahrávání si nakonec Pěkný pořídil i hodinky Hütermann se skrytou kamerou. Bureš a Vališ byli obviněni jako první, následoval je ředitel Jarolímek. Celá tato kauza je vystavěna ryze na nahrávkách a doplňujících interpretacích Jiřího Pěkného, kterého ještě jako přítele, který nemůže sehnat práci, přivedl na hygienu Zdeněk Vališ spolu s Radimem Burešem.
Drtivá většina Pěkného nahrávek je policii k ničemu. V některých on sám své partnery v diskusi nutí vést dialog na téma peníze pro ředitele hygieny a právě těch se pak detektivové chytli.

Jiří Pěkný s médii nekomunikuje. U výslechu podle serveru Seznam prohlásil, že peníze měl získávat z úplatků od restauratérů v centru Prahy. Řekl ale, že to odmítl dělat a prý požadované peníze dával ze svého. Celkem tak měl dle svého tvrzení odevzdat 95 tisíc, které měly pocházet především z odměn, které mu přiděloval ředitel Jarolímek.
Jenže, jak postupně z Pěkného nahrávek vyplývá, z jeho strany a ze strany jeho partnerky Evy Fiedlerové, která je na pražské hygienické stanici díky Vališovi a Burešovi také zaměstnána, šlo o řízenou akci. Jejím cílem bylo podle nových zjištění Ekonomického deníku sesazení ředitele Jarolímka a Pěkný si dokonce plánoval, že by ho mohl vystřídat.

Ředitel se pos*ere

Nadvakrát vyhozený bývalý vysoce postavený pracovník České obchodní inspekce a sociální demokrat Jiří Pěkný na nahrávkách, které pořídil, aktivně podbízí spoluřečníkům v hovorech témata, která si chtěl nahrát. Pro své nadřízené příliš nehledá libá slova a sám některým kolegům přiznává, že na něj donáší svým podřízeným.

A zmiňuje několikrát také to, že pro čistku na pražské hygienické stanici hledal politickou podporu. Padlo tak mimo jiné jméno sociálnědemokratického exministra průmyslu a obchodu Milana Urbana a nebo tehdy ještě prvního místopředsedy ČSSD Jiřího Zimoly. Mluví ale také místopředsedovi hnutí ANO a šéfovi poslanců ANO Jaroslavu Faltýnkovi nebo i o předsedovi ANO a premiérovi Andreji Babišovi. K tlaku na svého nadřízeného používal podle svých slov blíže neupřesněného náměstka ministra zdravotnictví a i šéfa resortu Adama Vojtěcha. Podle informací Ekonomického deníku jsou však Pěkného výroky o pomoci ministra zdravotnictví v jeho aktivitách proti Jarolímkovi velice nepravděpodobné.

V jednom z rozhovorů s neustanovenou kolegyní z hygieny se tak například Pěkný přiznává k tomu, že Jarolímkovi „namazal schody“ na ministerstvu. „Pan ředitel po mně vystartuje odpoledne. To já už tu nebudu. Bude tady skákat tři metry a říkat, jak mně vyhodí. Protože za ním jdou. Ten se posere. Z ministerstva mu jdou dát trochu držkovou, já jsem jim tam trochu nabil. A jestli to můžou použít, říkám samozřejmě. Mně se*e,“ prohlásil Pěkný na adresu Jana Jarolímka v jednom z rozhovorů, které nahrával.

V pokračujícím rozhovoru už Pěkný tituluje svého ředitele hovadem a vyjmenovává, co měl Jarolímek v úřadu pokazit. A, že se musí před svým nadřízeným schovat. Zmiňuje také podporu bývalého sociálnědemokratického ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana. „Ukazoval jsem mu, jak to tam funguje. A o mi řekl, to je hygiena? A řekl jsem to náměstkovi a on to řekl ministrovi, takže dneska dostane,“ a bez dalších slov zjevně ukázal gesto řádného pokárání.

V jiné nahrávce, s Radimem Burešem, pak Pěkný zmiňuje, že svůj kariérní postup na hygienické stanici konzultoval s tehdy prvním místopředsedou ČSSD Jiřím Zimolou. „Můj plán je, že teďka čekám jestli bude vláda s Česanama. Když bude, počítám, že v desátom měsíci by si to mělo sednout… …Zimola mi slíbil…,“ vysvětluje Pěkný Burešovi, kdy by se mohl ujmout vedení pražské hygienické stanice.

V další části se pak Bureš Pěkného táže, proč šel vlastně pracovat na hygienickou stanici. V Burešově otázce zazní, že Pěkný nastupoval s vizí, že bude mít měsíční příjem 400 tisíc korun. „Ty si přišel s tím, že budeš dělat čtyři kila měsíčně?,“ nadhodil Pěknému Bureš. „Já bych se sem jinak nehrnul,“ odvětil mu Pěkný.

Policie disponuje více jak dvěma desítkami nahrávek od Jiřího Pěkného. Ty, které ovšem věrohodnost svědectví úředníka, včetně pochybností o jeho motivaci odhalit vážnou trestnou činnost, který byl záskokem za mateřskou a obával se ukončení pracovní smlouvy, hodně nahlodávají, ale ve spisu podle zjištění Ekonomického deníku jaksi zapadají.

V dalších nahrávkách tak Jiří Pěkný opakovaně říká, že se zbaví ředitele Jarolímka. „Do desátého měsíce jsem ředitelem… Faltýnek na to kašle… Jdu za Babišem, chci hygienu… Bylo mi slíbeno, že jde do prdele,“ zaznamenalo nahrávací zařízení tvrzení údajného korunního svědka vydírání. Policie by proto měla vyslechnout i politiky, které Jiří Pěkný zmiňuje. Podle zjištění Ekonomického deníku tak ale zatím neučinila.
S ohledem na přebujelou informační košatost Pěkného dialogů v nahrávkách budou právníci obviněných podle všeho žádat výslech některých zmiňovaných politiků. Ale především znalecké přezkoumání korunního svědka psychiatrem.

Nahrává i partnerka

V mezičase dostala od svých nadřízených vytýkací dopis Pěkného partnerka Iva Fiedlerová, která našla zaměstnání na hygienické stanici také díky dnes obviněným Radimu Burešovi a Zdeňku Vališovi. Nadřízená Martina Doušová Fiedlerové vytýká pracovní pochybení, ale mimo jiné také to, že „křičela na svou představenou kvůli zadaným úkolům“. Fiedlerová začala následně nadřízeným vyhrožovat, že se obrátí na státního tajemníka. Přítomným také oznámila, že si vše nahrává s tím, že jí to bylo doporučeno.

Od toho se následně odvinul střet, ve kterém ředitelka odboru správních činností Martina Doušová zkonstatovala, že u Fiedlerové došlo ke změně chování poté, co nebyl ředitel hygienické stanice Jarolímek vzat do vazby jako jeho podřízený Radim Bureš. Což ji mělo podle jejích slov rozhodit natolik, že na veškeré podněty reagovala arogantně a odmítavě.
Na pražské hygienické stanici se tak evidentně opakuje příběh z královéhradecké České obchodní inspekce z roku 2016, kde partnerka Jiřího Pěkného Iva Fiedlerová pracovala.

Jak už Ekonomický deník informoval vedení královéhradeckého inspektorátu ČOI řešilo v půlce prosince 2016 Fiedlerové pracovní pochybení. Průběh jednání prudce eskaloval, Fiedlerová měla dostat ústní výtku, ale ohradila se proti ní a neustále svým nadřízeným skákala do řeči. Vzápětí vyšlo najevo, že si své nadřízené potají nahrávala. „Ing. Švihlík zastavil její řeč, aby vše uvedl na pravou míru. Bohužel Ing. Fiedlerová bez nejmenších skrupulí opět vstoupila do řeči ředitele, aniž by dostala slovo a začala vykřikovat, že když bude potrestaná, tak budou potrestáni i ostatní, ředitelkou kontroly počínaje a inspektory konče. V afektu, ve kterém byla, vzala papír, který měla před sebou na stole. Ukázalo se, že pod ním měla skrytý mobil, na který si jednání nahrávala, jak tvrdila na ochranu své osobnosti,” stojí v zápisu, který má Ekonomický deník k dispozici.

Ředitel inspektorátu František Švihlík jednání proto přerušil a Fiedlerovou vyzval, aby nahrávání zastavila. “Odmítla to!,” stojí dále v zápisu. Proto Švihlík jednání s Fiedlerovou ukončil a vyzval jí, aby okamžitě opustila jednací místnost. Ta odešla, aniž jí byl sdělen faktický důvod jednání. Ústní výtka jí pak nebyla udělena, protože de facto nenechala svého vedoucího oddělení, ani ředitele inspektorátu mluvit. „Jsme přesvědčeni, že její úmysl byl jednoznačný, následně diskreditovat jednotlivé představené Inspektorátu ČOI pro Královéhradecký a Pardubický kraj. Ostatně nedávno řešená stížnost Ing. Fiedlerové s doplňující informací, že to může dokázat jen poukazuje na to, že metody a kvalita práce paní Ing. Fiedlerové jsou z našeho pohledu hrubým porušením etického kodexu státního zaměstnance, hrubým porušením pracovního řádu ČOI a jsou neslučitelné s ustanoveními zákona o státní službě,” stojí v zápisu, signovaným třemi nadřízenými Fiedlerové.

Vloni v únoru pak Fiedlerová poslala ministr financí Andreji Babišovi dopis, ve kterém upozorňuje na vyplácení odměn, o kterých rozhodl ředitel ČOI Mojmír Bezecný. Fiedlerová se se svým problémem později obrátila na ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka. „Jako vrchní rada právního oddělení Inspektorátu pro Královéhradecký a Pardubický kraj České obchodní inspekce jsem mimo jiné poukázala na mimořádné odměny, které byly vyplaceny ve výši 17 500 Kč na základě rozhodnutí ústředního ředitele České obchodní inspekce Ing. Mojmíra Bezecného ze dne 30. 6. 2016 a dále ve výši 16 000 Kč na základě rozhodnutí ústředního ředitele České obchodní inspekce Ing. Mojmíra Bezecného ze dne 30. 9. 2016. Obě předmětná rozhodnutí jsem následně k podnětu přiložila, a jak konstatuje sám vládní prošetřovatel z rozhodnutí plyne, že odměny byly poskytnuty za zpracování zprávy z kontrol, za členství v pracovním týmu, za účast na kontrolách a za to, že odměněná je řidičkou služebního vozidla a piní také mimořádné a jednorázové úkoly představených. Přestože bylo odměňované státní zaměstnankyni na jedné straně představenými inspektorátu ČOI v Hradci Králové ústně vytýkáno porušení služební kázně, byly jí v témže období a za tutéž činnost přiznány v rámci služebního úřadu nadstandardní mimořádné odměny, a to dokonce nejvyšší v porovnání se zaměstnanci vykonávajícími podobnou činnost,” informovala Fiedlerová ministra Havlíčka.

Mnohem závažnější však bylo podle Fiedlerové to, že vládní prošetřovatel konstatoval, že obě rozhodnutí ředitele ČOI Ing. Bezecného, ve kterých přiznal zmiňované státní zaměstnankyni mimořádné odměny, jsou nezákonná, “a to jak pro rozpor s hmotným právem, které přesně definuje, v jakých mimořádných případech lze mimořádné odměny přiznat, tak i pro rozpor s právem procesním, z důvodu nedostatečného odůvodnění předmětných skutečností”.

Poznatky zajištěné Ekonomickým deníkem prokazují, že nejde jen a pouze o kauzu údajného vydírání Jiřího Pěkného některými představiteli vedení pražské hygienické stanice. Podle těchto informací bylo nahrávání údajného poškozeného Pěkného jasně cílené tím směrem, aby skončil ředitel hygieny a Pěkný se dostal jako pouhý záskok za mateřskou pod služební zákon. A v hierarchii instituce postoupil nejlépe na post ředitele.

To vše by v kontextu s nahrávkami, dalšími zjištěními Ekonomického deníku, včetně motivace iniciátora a jeho psychického rozpoložení, měl přezkoumat soud. Je totiž evidentní, že jednostranně podávaný příběh dění na pražské hygienické stanici má vážné vady nejen ve struktuře, ale i v kontextu.

Jan Hrbáček