Sotirios Zavalianis je stoprocentním vlastníkem AKESO holdingu, který má obrat kolem tří miliard ročně. Foto: AKESO holding

Nová dvojka českého soukromého zdravotnictví: Zavalianisovy společnosti se spojily pod holding AKESO

České soukromé zdravotnictví má mezi svými špičkami nováčka – holding AKESO Sotiriose Zavalianise. Desítka Zavalianisových společností s celkovým ročním obratem kolem tří miliard korun totiž k 1. prosinci dokončila konsolidaci pod jednu skupinu, která se tak po Agelu stala dvojkou na českém trhu. Představení holdingu AKESO proběhlo 4. prosince v pražském Kaiserštejnském paláci.

 

„Dovolím si tvrdit, že se naše zařízení stala příkladem, že soukromé podnikání do zdravotnictví patří a dokáže poskytovat špičkovou medicínu v systému všeobecného zdravotního pojištění, být přitom ziskové a investovat. Veškeré investice navíc hradíme z vlastních zdrojů, za dobu našeho fungování dosáhly téměř dvou miliard korun,“ říká stoprocentní vlastník skupiny Sotirios Zavalianis.

Uspořádání do holdingové struktury má skupině zjednodušit řízení i posílit roli při vyjednávání s pojišťovnami, regulátory i dodavateli. Nová značka má také lépe prezentovat skupinu nejen u pacientů, ale také u zaměstnanců a široké veřejnosti.

Stěžejními zařízeními skupiny AKESO jsou Onkologické a radiologické centrum Multiscan Pardubice, Nemocnice Hořovice a Rehabilitační nemocnice Beroun. Ty mají kolem 1700 zaměstnanců a dosud pečovaly o sto tisíc unikátních pojištěnců. Holding se tak může pochlubit 750 tisíci ambulantních návštěv, 35 tisíci hospitalizovaných, 1800 narozených dětí, 4000 artroskopických zákroků, tisícovkou totálních endoprotéz a tisícem onkologických pacientů.

Podnikání v nejcitlivější oblasti

Sotirios Zavalianis (rozhovor s ním si můžete přečíst zde) za sebou má zajímavou životní dráhu. Poprvé zavítal do Česka v roce 1984, kdy začal navštěvovat Vysokou školu ekonomickou. „Přijel jsem do Československa jako student národohospodářského plánování. Poslala mě strana PASOK (Panhelénské socialistické hnutí, pozn. red.), která měla tehdy přátelské vztahy s Komunistickou stranou Československa. Pak jsem se kvůli armádě šel zpět do Řecka, v roce 1991 jsem se ale vrátil a od té doby tady žiju nastálo,“ popisuje Zavalianis.

V 90. letech se věnoval podnikání v oblasti velkoobchodu, pak ale v roce 1998 začal působit také ve zdravotnictví. Tehdy totiž získal podíl v Mediscan Group s.r.o. a spolu s tím první zkušenosti s provozem ambulantního a diagnostického centra. „Nějak se mi to zalíbilo a od té doby už jsem směřoval jen do zdravotnictví,“ dodává Zavalianis.

„Stát by měl určovat kontrolní mechanizmy a garantovat základní síť zdravotnictví. Soukromý subjekt by měl mít doplňující roli, i když v některých oblastech může být i dominantní. Bez garance státu by to ale fungovat nemělo. Nevěřím, že trh vyřeší všechno a že každý soukromý subjekt podnikající ve zdravotnictví se bude vždycky chovat velmi eticky,“ uvedl v diskuzi Sotirios Zavalianis. Diskuze se zúčastnili také (zleva) ekonom Zdeněk Tůma, ekonom Miroslav Zámečník a námětstek ministra zdravontictví Roman Prymula. Foto: Akeso

V roce 2002 tak vznikl Multiscan Pardubice, o tři roky později se dokonce povedlo ve spolupráci Multiscanu, Nemocnic Pardubického kraje a FN Hradec Králové založit Komplexní onkologické centrum Pardubice. „Já a pan doktor Calta jsme se rozhodli, že budeme ve zdravotnictví podnikat v těch nejcitlivějších oblastech, jako je onkologie. Důvěra odborné společnosti v moji osobu tu nebyla, ale pan doktor Calta umožnil, že jsme mohli na tomto poli působit. Nedivím se, že důvěra chyběla, protože jsme předtím moc nebyli vidět a najednou jsme přišli, že budeme věci dělat nejlíp. Když jsme ale dospěli k tomu, že výsledky naší práce začaly být vidět, myslím, že lidé změnili postoj,“ popisuje Sotirios Zavalianis. Zařízení dnes patří mezi špičku v oblasti léčby nádorů prostaty a prsu a řadí se z hlediska počtu léčených pacientů k největším komplexním onkologickým centrům v České republice.

Rozšiřování kapacit i moderní psychiatrická rehabilitace

Dalším velkým krokem byla v roce 2007 privatizace Nemocnice Hořovice a Nemocnice Beroun, které Zavalianis odkoupil. O rok později došlo k optimalizaci provozu obou zařízení, která se od té doby průběžně rozvíjejí. Hořovická Porodnice U Sluneční brány aspirovala už v roce 2013 na největší středočeskou nemocnici a o rok později tu vzniklo první oddělení chronické resuscitační a intenzivní péče pro děti v ČR. IBD centrum hořovické nemocnice dnes poskytuje léčbu 30 procent pacientů s Crohnovou chorobou v ČR. A zatímco hořovická nemocnice zahrnuje oddělení ortopedie, neurologie, pediatrie, chirurgie, gynekologie a porodnice, neonatologie, ARO a internu, v Berouně se soustředí na rehabilitaci – vedle interny a JIP je tu oddělení následné péče, artroskopické a rehabilitační centrum, které disponuje 150 lůžky. Jen loni zde bylo hospitalizováno 6742 pacientů.

„Každoročně je největší problém enormní nárůst platů, který neodpovídá výkonnosti zařízení. Politická garnitura prostě rozhodla a slíbila prostřednictvím médií,“ konstatuje Zavalianis. Neudržitelnost přístupu potvrzuje i náměstek MZ Roman Prymula. „Je tu snaha každoročně navyšovat prostředky na platy, což systém uvrhá do nezáviděníhodné situace. Zdravotnictví a poznání se nezastavily. Teď přicházejí na trh různé molekuly, a my je nemůžeme úplně efektivně zavádět, protože musíme všechny prostředky věnovat do platové oblasti. To není cesta, kterou bychom dlouhodobě mohli jít,“ myslí si Prymula.

A jaké jsou Zavalianisovy další vize? „Kvalita našich zařízení je špičková a máme velmi dlouhé objednací lhůty. Například na ortopedii se objednává na červenec 2019 a i na další odbornosti jsou čekací doby enormně dlouhé. Proto jsme se rozhodli, že budeme dál investovat a rozšiřovat kapacity stávajících odborností, plus je doplníme dalšími odbornostmi tak, aby péče byla komplexnější,“ načrtává Sotirios Zavalianis.

Vedle toho nyní vzniká v Berouně projekt zaměřený na duševní rehabilitaci, který přijde skoro na miliardu. „Nechceme dělat klasickou psychiatrii, ale rehabilitaci, která bude klást důraz na psychiku. Budova má rozlohu 27 500 metrů čtverečních a doufám, že do pěti let by měla být v provozu,“ dodává Zavalianis.

-mk-