Firma Benu letos přinese nový koncept lékáren, který bude představovat postupně po celé České republice, uvedl nový generální ředitel Petr Doležal. Foto: Benu

Novým generálním ředitelem lékáren Benu bude Petr Doležal

Novým generálním ředitelem lékárenské sítě Benu bude od února Petr Doležal (51). Nahradí Sebastiana Ringa, který bude nově zodpovídat za řízení mateřské skupiny Phoenix na rumunském trhu. Společnost o tom informovala ČTK. Doležal zůstane také výkonným ředitelem skupiny Phoenix v Česku a na Slovensku. Firma je jedním z nejvýznamnějších farmaceutických distributorů v ČR, Benu Česká republika je její dceřinou společností.

 

Doležal dříve působil jako finanční ředitel ve společnostech Raab Karcher Staviva, Conseq Finance a v drogistickém řetězci Droxi, který po kapitálovém vstupu německého koncernu Schlecker z pozice generálního ředitele také řídil. Lékárny Benu pod jeho vedením plánují pokračovat v posilování své pozice na českém trhu. Firma letos přinese nový koncept lékáren, který bude představovat postupně po celé České republice, uvedl Doležal.

Benu má v Česku 223 lékáren a z hlediska jejich počtu je dvojkou trhu. Největší lékárenskou sítí v Česku je Dr.Max ze skupiny Penta, která má 440 poboček. Celkem na českém trhu působí podle údajů Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) přes 2500 lékáren. Lékárny v ČR každoročně za léčiva a zdravotnické prostředky utrží kolem 70 miliard korun.

Phoenix lékárenský velkoobchod v minulém finančním roce, který začal předloni v únoru a skončil na konci loňského ledna, zvýšil meziročně čistý zisk o 6,6 procenta na 275,6 milionu korun. Tržby klesly o 2,8 procenta na 23,4 miliardy korun. Tržby samotné lékárenské sítě Benu stouply předloni meziročně o 11 procent na 4,1 miliardy korun.

Phoenix lékárenský velkoobchod patří do skupiny Phoenix Group, která patří k největším evropským farmaceutickým velkoobchodům s ročním obratem přes 23 miliard eur (kolem 600 miliard korun).

-čtk-