Bez krevní plazmy dobrovolníků by nebylo možné léčit například hemofilii. Ilustrační foto: Health.mil

FN Olomouc spustila online rezervaci pro dárce plazmy

Jednodušší a rychlejší rezervaci termínů na odběr krevní plazmy umožní dárcům online systém, který na začátku února spustila Fakultní nemocnice Olomouc. Obdobnou službu by ještě letos měli mít možnost využívat také dárci krve. ČTK to sdělila referentka náboru dárců krve transfuzního oddělení Fakultní nemocnice Olomouc Lucie Vybíralová.

 

„Snažíme se jít s dobou a umožnili jsme dárcům plazmy elektronické objednávání termínů. Pro první přihlášení do rezervačního systému však zájemci potřebují identifikační údaje, které na vyžádání získají přímo v kanceláři evidence dárců nebo e-mailem na adrese [email protected],“ uvedla Vybíralová. Majitelé identifikačních údajů se pak mohou přihlásit na portálu a v jednoduché plánovací aplikaci rezervovat či naopak rušit termíny odběru.

Poněkud složitější je online objednávání dárců krve. „To je trochu oříšek, protože odběry krve se řídí aktuální denní potřebou krevních skupin. Tento rezervační systém zabere více času, ale pracujeme na tom a věřím, že během letošního roku jej zprovozníme. I na dárce, kteří chodí k odběrům plné krve, se dostane,“ uvedla Vybíralová. Dárci krve ale už nyní mohou využít portál k vyplnění dárcovského dotazníku.

Transfuzní oddělení FN Olomouc ročně expeduje 25.000 transfuzních přípravků. Největšími odběrateli jsou hemato-onkologická klinika, dětská klinika, porodnicko-gynekologická klinika a chirurgická oddělení.

-čtk-