Svazové pojišťovny zákonem dané podmínky plní a přesouvání peněz na účet rezervního fondu je jen účetní operace, říká prezident Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich. Foto: TC

Menší zdravotní pojišťovny zřejmě rezervy po vzoru VZP nenavýší

Menší zdravotní pojišťovny zřejmě rezervy po vzoru největší Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) nenavýší. Správní rada VZP v pondělí schválila navýšení rezervního fondu z 2,4 na 16 miliard korun. Zákon stanoví, aby pojišťovna měla rezervy 1,5 procenta průměrných ročních výdajů.

 

„Aktuálně nemáme zprávy, že by svazové pojišťovny hodlaly něco takového realizovat,“ řekl ČTK prezident Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Fridrich. Dodal, že svazové pojišťovny zákonem dané podmínky plní a přesouvání peněz na účet rezervního fondu je jen účetní operace. „Na hospodaření pojišťovny nemá žádný vliv, protože o výši výdajů ze všech fondů rozhoduje zdravotně pojistný plán každé pojišťovny a skutečné finanční prostředky jsou všechny uloženy u České národní banky,“ dodal.

Svaz sdružuje šest pojišťoven, jejichž klienti dohromady tvoří asi 40 procent všech obyvatel. Svaz tvoří Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR, Česká průmyslová zdravotní pojišťovna, Oborová zdravotní pojišťovna, Vojenská zdravotní pojišťovna, Revírní bratrská pokladna a Zdravotní pojišťovna Škoda.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v pondělí řekl, že krok VZP schvaluje. „Podporuji to, aby pojišťovny měly rezervy na horší časy, kdy výběr pojistného nebude tak dobrý,“ uvedl ministr.

Systém veřejného zdravotního pojištění skončil loni s přebytkem 14,5 miliardy korun. V plánu bylo hospodařit celkem asi se 300 miliardami korun, letos to má být 320 miliard. Více než polovina peněz jde na úhradu akutní lůžkové nemocniční péče.

Peníze do systému zdravotního pojištění přicházejí zejména z odvodů z výdělku zaměstnanců a podnikatelů na zdravotní pojištění. Za seniory, děti, nezaměstnané, studenty či vězně se pojistné platí ze státního rozpočtu, měsíčně je to 1018 korun za asi 5,9 milionu lidí. Platby za tyto takzvané státní pojištěnce tvoří zhruba čtvrtinu příjmů veřejného zdravotního pojištění, výdajů ale spotřebují většinu.

-čtk-