Foto: Fiona Allanová, která se neobejde bez nosní výživové sondy, vyrobila plyšového medvídka, jenž pomáhá dětem se stejným problémem lépe zvládat svoji situaci. Foto: FB Fiony Allanové

„Nemocná“ plyšová zvířátka pomáhají nemocným dětem

Zavedený katetr, stomie nebo třeba výživová sonda, to na první pohled nejsou běžné součásti dětských hraček. Přesto může být toto „vybavení“ plyšových medvídků velmi užitečné. Osmadvacetiletá Fiona Allanová, která sama trpí závažným genetickým onemocněním a ve svém životě se neobejde bez intenzivní lékařské péče, se rozhodla právě o ně doplnit plyšové medvídky, a tak pomoci nemocným dětem zvládat jejich náročnou situaci.

 

Pomáhám dětem ve stejné situaci, jako jsem já, tak Fiona Allanová vysvětluje, proč se rozhodla vytvářet „nemocná“ plyšová zvířátka. Tato osmadvacetiletá žena trpí vrozeným Ehlersovým-Danlosovým syndromem postihujícím klouby, kůži a cévy. Sama se neobejde bez intenzivní lékařské péče a součástí jejího každodenního života se staly nosní výživová sonda a zavedený katetr. „Jako dospělý člověk jsem měla problémy zvyknout si na život s tímto extra lékařským vybavením,“ popsala britskému zpravodajskému portálu BBC News.

 

 

Pro ni samotnou bylo obtížné zvládnout změnu svého vzhledu, ale uvědomila si, že řada dětí prochází stejnou situací jako ona. „Mám Ehlersův-Danlosův syndrom a třetinu roku 2017 jsem strávila v nemocnici. Po většinu doby jsem měla zavedenou nosní výživovou sondu a musela jsem si na to zvyknout. Věnuji se rukodělným pracím a kamarád mě poprosil, abych vyrobila plyšového medvídka pro malou autistickou holčičku. Dopadlo to dobře a brzy jsem byla požádána o to, abych vytvořila další medvídky,“ řekla.

Fiona Allanová je přesvědčená o tom, že její „nemocní“ plyšoví medvídci, kteří „žijí“ například s výživovou sondou nebo stomií, pomáhají nemocným dětem. „Nemocné děti mají často zdravé sourozence. Medvídci jim pomáhají si zvyknout na situaci. Mohou si s nimi hrát, dotýkat se jich a také se dozvědět, co dělají rodiče, když manipulují s tímto lékařským vybavením nebo když ho čistí,“ dodala. Děti, které chodí do školky, také mohou brát své plyšové společníky s sebou a představit je vrstevníkům. Navíc mohou ve školce sondu nebo stomii plyšákovi otevřít, aniž by to ohrozilo zdraví jejich nemocného kamaráda.

„Nemocného“ plyšového králíčka dostala také tříletá Darcey Cottonová, která se sama neobejde bez zavedeného katetru a nosní výživové sondy. „Plyšový králíček pomohl mojí dceři, aby lépe zvládla situaci, kdy potřebujete tyto zdravotní pomůcky. Navíc díky němu si své ‚hadičky‘ nevytahuje a také lépe dokáže ostatním dětem vysvětlit, proč je potřebuje,“ popsala BBC News Emily Cottonová, matka malé dívky.

Fiona Allanová zatím vytvořila dvacet plyšových zvířátek a také získala ke spolupráci dodavatele lékařského vybavení, kteří jsou ochotni ji poskytnout potřebnou výbavu.

Ludmila Hamplová